Ekspert: ÜRO tõendid keemiarelva kasutamisest peavad pidama ka kohtus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria opositsiooni sõnul kasutasid valitsusväed keemiarelva
Süüria opositsiooni sõnul kasutasid valitsusväed keemiarelva Foto: SCANPIX

Nii Briti peaministri David Cameroni kui ka USA presidendi Barack Obama sõnul pole mingit kahtlust, et president Bashar al-Assadi režiim kasutas Süürias keemiarelva, major Andres Rekkeri sõnul peavad riigis viibivad ÜRO eksperdid leidma keemiarelva kohta kindlaid tõendeid.

«Kindlasti nad peavad minema koha peale, kus see rünnak toimus ja võtma maapinnast proove, õhust pole enam mõtet, nad peavad võtma proove surnud lindudelt, surnud inimestelt, haigetelt inimestelt,» selgitas keemiarelvaekspert, vanemstaabiohvitser Andres Rekker «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERR Uudised.

Ajakirjanduses on kostnud ka väiteid, et inspektorid on Damaskuses oma tööga hiljaks jäänud, sest asitõendid on juba hävinud, Rekkeri sõnul on see teoreetiliselt võimalik.

«Närvigaasi ühendid on ebapüsivad, nad püsivad õhus maksimaalselt 24 tundi, ka mullas ja inimestes vähenevad kogused, kuid ma arvan, et jäägid jäävad nii palju alles, et tänapäeva tundlike meetoditega on võimalik neid määratleda,» rääkis ta.

Andres Rekker selgitas, et kui inspektorid on analüüsid kokku korjanud ja laborisse toimetanud, kulub vastuste saamiseks maksimaalselt kaks ööpäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles