Üle miljoni jaapanlase harjutab täna uueks maavärinaks

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud harjutavad õppustel muuhulgas inimeste päästmist pinnase alla jäänud autodest.
Politseinikud harjutavad õppustel muuhulgas inimeste päästmist pinnase alla jäänud autodest. Foto: SCANPIX

Enam kui miljon jaapanlast osaleb täna riiklikul katastroofiõppusel, mille eesmärgiks on harjutada valmisolekut hädaolukordadeks nagu seda oli 2011. aastal riiki tabanud hiidlaine.


Õppuste toimumine on ajastatud 1923. aastal üle 100 000 inimese tapnud Suure Kanto maavärina mälestuspäevale, mil alates 1960. aastast tähistatakse katastroofiennetuse päeva, edastas uudisteagentuur AFP.

Selleaastastel õppustel mängitakse läbi stsenaarium, kus võimas maavärin tabab Jaapani lääneosa – katastroof, mis teadlaste sõnul võib juhtuda lähima 30 aasta jooksul.

Valitsuse hinnangul tapaks 9,1-magnituudiline maavärin kõige hullema stsenaariumi kohaselt üle 320 000 inimese.

Valitsusjuht Shinzo Abe kogunes koos teiste ministritega oma residentsi ja mängis seal maha katastroofiarutelu ning suundus seejärel Tokyo lähistele õppusi jälgima.

Kyodo uudisteagentuuri sõnul oodatakse terve päeva kestvatele õppustele kokku 1,33 miljonit inimest.
Jaapani keskosas asuvas Shizuoka prefektuuris harjutatakse tegutsemist juhul, kui maavärina järel hakkab purskama ka Fuji vulkaan.

2011. aasta 11. märtsil tabas seismiliselt aktiivset Jaapanit 9-magnituudiline maavärin ning see omakorda vallandas tsunami, mille tõttu hukkus ja jäi kadunuks enam kui 18 000 inimest ning algasid probleemid Fukushima tuumajaamaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles