Vatikan hoiatas Süüriast alata võiva maailmasõja eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: SCANPIX

Vatikani hinnangul võib sekkumine Süürias kaasa tuua ülemaailmse sõja.

Püha Tooli esindaja Mario Toso edastas meediale paavst Franciscuse seisukoha, et kui Süüriat ründavad välisriikide väed, võib see kaasa tuua ülemaailmse sõja, vahendas Itaalia päevaleht La Stampa.

Toso sõnul võib alates 2011. aasta märtsist väldanud ja enam kui 110 000 elu nõudnud konflikt Süürias plahvatada ülemaailmseks sõjaks.

«Lahendus Süüria probleemidele pole relvastatud sekkumine. Vägivald ei vähene ja on oht, et kahjutuli laieneb ka teistesse riikidesse,» hoiatas Toso uudisteagentuuri AFP vahendusel.

Paavst Franciscus pidas pühapäeval Vatikani Püha Peetruse väljakull palveränduritele missa, milles kuulutas selle nädala laupäeva Süüria eest palvetamise ja paastumise päevaks.

«Tungigu rahuhüüd kõigi südamesse, et nad relvadest loobuksid,» ütles paavst AFP vahendusel palveränduritele.

Franciscuse sõnul palvetab ta rahu eest. «Sõda ei ole lahendus,» rõhutas paavst, kes mõistis karmilt hukka keemiarelva kasutamise ja lisas, et teda teevad arengud Süürias ja lääneriikides murelikuks.

«Rahu ei saavutata vägivallaga. Sõda sünnitab sõda, vägivald viib uue vägivallani,» tõdes paavst.

Ühendriikide president Barack Obama teatas läinud nädala laupäeval, et USA-l on tõendid Süüria valitsuse korraldatud keemiarünnakust ning ta on otsustanud anda Süüriale sõjalise löögi, ent soovib sellele ka Kongressi toetust. Kongress peaks selle üle hääletama 9. septembril, kuid pole võimatu, et rahvaesindajad kutsutakse erakorralisele istungile juba varem.

Vaatamata Kongressi otsusele jääb Obamale siiski õigus rünnak korraldada ka juhul, kui demokraatide kontrollitavast senatist ja vabariiklaste enamusega esindajatekojast koosnev parlament seda heaks ei kiida.

Damaskus on keemiarünnaku korraldamist eitanud, süüdistades selles terroristlikke mässulisi.

Väidetavat keemiarünnakut uurivad ka ÜRO keemiarelvaeksperdid, kelle lõppraporti valmimine võib aega võtta kuni kolm nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles