Bildt: Rootsi ei tõstata Obama visiidi ajal jälgimisskandaali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt.
Rootsi välisminister Carl Bildt. Foto: SCANPIX

Internetivabaduse aktivistid plaanivad sel nädalal USA presidendi Barack Obama Stockholmi-visiidi ajal protestida internetis nuhkimise vastu, kuid Rootsi ametiisikud ei kavatse tundlikku teemat tõstatada.

Rootsi välisminister Carl Bildt ütles eile uudisteagentuurile AP, et valitsused jälgivad internetis toimuvat kõikjal maailmas ning Obama visiidi ajal homme ja ülehomme see päevakorras ei ole.

«Me ei ole selles ka ise päris süütud,» tunnistas Bildt telefoniusutluses. «Me teostame netis luure- ja julgeolekutoiminguid, kuid need on vastavuses seadusega ning meil on nende toimingute üle range kontroll.»

Bildt märkis ka, et Euroopa Liit peab juba Ühendriikidega andmekaitse teemadel arutelusid.

Rootsi valitsus peab ennast internetivabaduse eestvõitlejaks, kuid kriitikud on süüdistanud Stockholmi topeltstandardites, kuna paremtsentristlik valitsus pole kritiseerinud USA riikliku julgeolekuameti (NSA) lekitaja Edward Snowdeni paljastatud jälgimisprogramme.

«On jahmatav ja kohutav, et nad ei taha seda teemat tõstatada,» ütles väikese Piraadipartei eestkõneleja Anna Troberg, avaldades lootust, et kolmapäevaks plaanitud rahumeelse meeleavaldusega Ei Suurele Vennale Obamale ühinevad tuhanded rootslased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles