Nobeli preemia laureaat: Obama ei vääri rahupreemiat

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zhores Alferov.
Zhores Alferov. Foto: SCANPIX

2000. aasta Nobeli füüsikapreemia laureaadi akadeemik Zhores Alferovi hinnangul ei vääri Ühendriikide president Barack Obama mainekat rahupreemiat.

«Ma olin üllatunud, kui Obamale auhind anti. Minu arvates ei vääri ta seda üldse,» märkis 83-aastane Vene Teaduste Akadeemia asepresident, kommunistliku partei liige ja pikaaegne riigiduuma saadik Alferov uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel.

«Seda (preemiat - toim) poleks kunagi tohtinud talle anda,» lisas Alferov, kui talt küsiti, mida ta arvab Obamale määratud preemiast, arvestades, et Obama kaalub Süüria ründamist.

Akadeemik märkis, et reaalteaduste – füüsika, keemia ja matemaatika – eest antakse Nobeli preemia ainult silmapaistva töö eest, mis on viinud teaduslike avastusteni. Viimastel on tema sõnul väärtus ka tulevikus, kuid ülejäänud preemiate määramine on tema sõnul ebaselgem.

Alferovi sõnul on mõnikord preemia määramisel tunda poliitilist mõju. Ta tõi näiteks 1953. aasta Nobeli kirjanduspreemia, mille pälvis Briti endine peaminister Winston Churchill oma Teise maailmasõja-aegsete memuaaride eest.

Nobeli komitee andis Obamale rahupreemia rahvusvahelises diplomaatias tehtud jõupingutuste eest ning panuse eest ülemaailmse rahu ja koostöö arengusse. Toonane otsus üllatas kogu maailma, seejuures võitjat ennastki.

Rahupreemia üleandmisel toimunud pidulikul tseremoonial märkis Obama, et sõda on rahu tagamisel mõnikord vajalik. «On aegu, mil riigid - üksikult või üheskoos - leiavad, et jõu kasutamine pole üksnes vajalik, vaid ka moraalselt õigustatud,» ütles Obama 2009. aasta tseremoonial.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles