Wallenbergi perekond palub Obamalt abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raoul Wallenberg dateerimata fotol.
Raoul Wallenberg dateerimata fotol. Foto: SCANPIX

Teise maailmasõja kangelase Raoul Wallenbergi perekond palub USA presidendilt Barack Obamalt abi, et välja selgitada, mis juhtus pärast Nõukogude vägede poolt vahistamist 1945. aastal kadunuks jäänud Rootsi diplomaadiga, ütlesid Wallenbergi omaksed täna.

Wallenbergi õetütar Marie Depuy ütles uudisteagentuurile AP, et perekond annab Obamale palve üle Wallenbergi homsel mälestustseremoonial Stockholmis, millest USA riigipea osa võtab.

Kirjas paluvad Wallenbergi poolõde Nina Lagergren ja poolvenna lesk Matilda von Dardel, et Ühendriikide diplomaadid tõstataksid Wallenbergi küsimuse «ametlikel kõnelustel Vene võimudega».

«Uurijad vajavad kindlat toetust oma katsetes saavutada otsene ja tsenseerimata juurdepääs Vene arhiividesse, eriti nõukogude perioodi luure ja salateenistuse materjalidele,» märgitakse kirjas.

1944. aastal Rootsi Budapesti saatkonnas töötanud Wallenberg oli samal ajal USA sõjapõgenikeameti salaesindaja, kes päästis vähemalt 20 000 Ungari juuti, varustades neid Rootsi reisidokumentidega või saates neid turvamajadesse. Samuti olevat Wallenbergil õnnestunud veenda Saksa ohvitsere loobuma 70 000 juudi tapmisest Budapesti getos.

Punaarmee vahistas Wallenbergi Budapestis 1945. aastal, pärast seda diplomaat kadus. Nõukogude Liit eitas esmalt, et Wallenberg oli nende käes, kuid teatas hiljem, et diplomaat suri 17. juulil 1947 vanglas infarkti.

Rootsi valitsust kritiseeriti teravalt, et see ei survestanud Nõukogude Liitu Wallenbergi saatuse kohta rohkem infot andma. Depuy lisas, et ka USA võinuks tema saatuse väljaselgitamiseks rohkem ära teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles