Obama saabus täna Stockholmi visiidile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama täna hommikul Stockholmis Arlanda lennuväljal.
USA president Barack Obama täna hommikul Stockholmis Arlanda lennuväljal. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama saabus täna Stockholmi, et kahe päeva jooksul kohtuda Põhjamaade peaministrite ja Rootsi kuningliku perekonnaga.

Visiit leiab aset ajal, mil maailma tähelepanu keskpunktis on Süüria ja USA eeldatavad karistusrünnakud keemiarelva kasutamise eest. Ilmselt tuleb Obamal selgitada Ühendriikide motiive Süüria rünnakuplaani taga, edastas Rootsi ingliskeelne uuristeportaal The Local.

Eeldatavasti kordab Obama mõningaid väiteid kõnest, mille ta pidas 2009. aastal Nobeli rahupreemiat vastu võttes. Siis rääkis ta sellest, millal USA president võib otsustada sõja kasuks: kaitsmaks Ameerika julgeolekut, humanitaarpõhjustel, aga ka massihävitusrelva leviku takistamiseks.

Obama asus Rootsi ja sellele järgnevale G20 tippkohtumisele Venemaal teele pärast seda, kui oli saanud kodumaal kongressi juhtivatelt vabariiklastelt väga olulise toetuse karistusaktsiooniks Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi vastu keemiarelva kasutamise eest.

Obama kohtub visiidi vältel Rootsi peaministri Fredrik Reinfeldtiga. Kõneluste teemaderingis on kliimamuutus, kaitse- ja julgeolekukoostöö, aga ka välispoliitikaprobleemid, eeskätt Süüria ja Egiptusega seonduv, ütles kõrge USA ametnik.

Seejärel mälestab Obama Teise maailmasõja ajal natside okupeeritud Ungarist tuhandeid juute päästnud Rootsi diplomaati Raoul Wallenbergi.

Tänane päev lõpeb piduliku õhtusöögiga, millest võtavad lisaks Rootsi liidritele osa ka Soome president ning Taani, Islandi ja Norra peaminister. Rootsist lahkub Obama homme õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles