Clinton nõuab Iraanile rangemaid sanktsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: AFP / Scanpix

USA soovitab kehtestada Iraanile senisest rangemad sanktsioonid, et muuta režiimi käitumist, ütles välisminister Hillary Clinton teleusutluses.


Washingtonile teevad muret Iraani püüded omandada tuumarelv, mis mõjuks destabiliseerivalt kogu Lähis-Idale ja kaugemalegi, ütles Clinton eratelekanalile Globotelevision.

Teheran kinnitab, et tema tuumaprogramm on tsiviilotstarbeline ja rahumeelne.

«Me kutsume maailma ühinema Iraanile veelgi karmimate sanktsioonide kehtestamisega, et püüda režiimi käitumist muuta,» sõnas USA välisminister teisipäeva õhtul eetris olnud usutluses.

Ta lisas Teherani valimisjärgsetele rahutustele viidates, et «Iraan ei ole austanud oma demokraatiat».

«Ta on astunud oma kodanike vastu rahumeelse protestimise eest.»

Iraani senise presidendi Mahmoud Ahmadinejadi tagasivalimine 12. juunil tõi kaasa rahvarahutused ning lüüa saanud kandidaatide Mirhossein Mousavi ja Mehdi Karroubi süüdistused valimispettuses.

«Minu arvates ei ole väga nutikas astuda liitu režiimiga, mille on ära tõuganud nii paljud tema enda inimesed,» ütles Clinton.

President Barack Obama administratsioon on arvamusel, lisas Clinton, et maailma huvides ei ole koostöö oma rahva vastu töötava Iraaniga.

Clinton väljendas muret ka Venezuela ja Iraani poliitilise ja majanduskoostöö üle. Venezuela president Hugo Chavez on Iraani peamine liitlane Ameerikas ning ta on viimastel nädalatel Ahmadinejadi korduvalt õigustanud.

Iraani teema domineeris ka Obama ja Vene liidrite teisipäevastel kõnelustel, Valge Maja sõnul on Moskva positsioon muutunud USA seisukohti toetavamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles