Veterankosmonaut: Marsile lennatakse 15 aasta pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marss
Marss Foto: AFP / Scanpix

Nõukogude Liidu kosmonautikaveteran Aleksei Leonov usub inimese jõudmist Marsile 15 aasta pärast.

«Kui me täne otsustame lennu Marsile teoks teha, saab see 15 aasta pärast võimalikuks. Enne me ei lenda,» ütles Leonov vastuseks ajakirjanike küsimusele, millal võiks tema meelest toimuda esimene mehitatud lend punasele planeedile.

Seejuures arvas ta, et ükski riik ei suuda üksnes oma jõududega nii ambitsioonikat projekti ellu viia. «Selles programmis peab osalema vähemalt kuus riiki ning meeskond olema vähemalt kuueliikmeline,» oletas Leonov.

Tema sõnul on Venemaal kosmose hõlvamise osas rohkem kogemusi ja eeliseid kui kellelgi teisel. «Lend sinna ja tagasi on pikk ning nõuab väga head elutegevuse tagamise süsteemi, nagu ka teadmisi, kuidas inimene neis tingimustes käitub,» ütles Leonov.

Ta selgitas, et endise Nõukogude Liidu ja Venemaa kosmonautidel on kõige suuremad orbiidil viibimise kogemused. Sergei Krikaljov oli orbiidil ühtekokku üle 800 ööpäeva. Lennuks Marsile ja tagasi kulub umbes 500 ööpäeva Maa arvestuses.

«Kõige tähtsam on see, et meil on olemas elutegevust tagavad süsteemid, kaasa arvatud vee regeneratsiooni süsteem, mida ameeriklastel ei ole,» tõdes Leonov. «Nad alles töötavad seda välja, aga meil on juba olemas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles