Galerii: Bosnia meenutab Srebrenica veresauna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Bosnia moslemid mälestavad täna 14 aasta möödumist Srebrenica massimõrvast, mida peetakse jubedaimaks tapatalguks Euroopas pärast II maailmasõda.


Kümned tuhanded moslemid kogu Bosniast sõitsid bussidega Srebrenicasse, kus toimub mälestusteenistus ja maetakse 534 hiljuti identifitseeritud mõrvaohvrit.

Serbia väed tapsid 8000 moslemist meest ja poissi pärast seda, kui võtsid 11. juulil 1995 üle ÜRO kaitse all olnud enklaavi. Massimõrvast sai 1992-1995 kestnud Bosnia sõja julmuse sümbol.

Praeguseks on tapatalgute memoriaali juurde Srebrenica linna kõrval maetud umbes 3200 ohvrit. Asjatundjad on identifitseerinud üle 6000, igal aastal maetakse neist osa ühisel tseremoonial.

Algselt olid ohvrid maetud tosinasse eri hauda. Tapmisi maskeerida püüdnud serblased kasutasid haudade kinni ajamiseks buldoosereid ja tihti sattusid ühe inimese kehaosad mitmesse eri hauda, mis teeb ohvrite kindlaks tegemise keerulisemaks.

Üks massimõrva peamisi arvatavaid süüdlasi, Bosnia serblaste sõjaaegne juht Radovan Karadžić võeti kinni eelmisel aastal ja on praegu kohtu all. Tema armeejuht Ratko Mladić on endiselt vabaduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles