Saksa pensionärid võtavad võimust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakad naisterahvad õlut joomas.
Eakad naisterahvad õlut joomas. Foto: AP/Scanpix

Pensionäride kui olulise huvigrupi tähtsust näitab pahameel, mis tabas Saksamaa sotsiaaldemokraadist rahandusministrit Peer Steinbrücki, kes vihjas, et otsus pensione mitte vähendada polnud just kõige mõistlikum.



«Me pole kindlad, kas see oli õige signaal järgmistele põlvkondadele. Need, kes on tugevalt (majanduskriisist) mõjutatud, on 25–35-aastased, kes tahavad ehk varsti lapsi saada,» kommenteeris minister eelmisel nädalal ajalehes Frankfurter Rundschau.

Minister lisas, et pensionärid elavad praegu ilmselt paremini kui kunagi varem. Näiteks viimati tõusid vanaduspensionid 1. juulil.

Märkimisväärne survegrupp

Steinbrücki kommentaarid tulid tegelikult liiga hilja – lausa paar kuud pärast seda, kui Saksamaa valitsus otsustas pensioni majanduskriisist hoolimata palkadest lahti siduda.
Ajalehe Frankfurter Allgemeine Zeitung hinnangul olid Steinbrücki väljaütlemised lihtsalt ettevaatamatud, kuna seaduse ettevalmistamise ajal ta valitsuses häälekalt eelnõu vastu välja ei astunud.

Probleeme tekitab Stein­brücki arvamus ka sotsiaaldemokraatide kantslerikandidaadile Frank-Walter Steinmeierile, kes peab pensionäride võimalikku pahameelt leevendama, et septembrikuistel üldvalimistel mitte hääli kaotada. Saksamaa 20 miljonit üle 60-aastast on märkimisväärne survegrupp ja ülejäänud partei pole rahandusministri arvamusavalduste üle just rõõmustanud.

Ajakirja Der Spiegel arvates on vaidlus pensionide külmutamise üle, valitsuse otsus neid mitte vähendada ja pensionitõus näide eakate kasvavast mõjust Saksamaal. Näiteks sotsiaaldemokraadist tööminister Olaf Scholz kinnitas, et pensione ei vähendata, 27. aprillil – kohe pärast seda, kui Saksamaa mõjukaim pensionäride huvigrupp oli välja andnud pressiteate, mis kutsus üles pensionäre kriisi ajal kaitsma.

«Isegi meie pressiteadetele pööratakse nüüd rohkem tähelepanu,» rõõmustas pensionäride ühenduse juht, endine sotsiaaldemokraadist parlamendisaadik Ulrike Mascher.

Palju probleeme

Der Spiegel kirjutab, et Stein­brückil on põlvkondlikust ebavõrdsusest ja pensionäride heast elust rääkides põhimõtteliselt õigus. Pensionäride mõju ilmselt tulevikus kasvab, kuna üsna pea jääb pensionile arvukas 1950.–1960. aastatel sündinud põlvkond.

Saksamaal tähendab elanikkonna vananemine ka seda, et ettevõtjad peavad arvestama nii eakamate töötajate vajaduste kui vanemaks muutuva tarbijaskonnaga. Üks järgmisi teemasid, mis seoses majanduskriisiga võib üles kerkida, on pensioniea langetamine, sest üle 55-aastaste töötus on Saksamaal viimasel ajal pidevalt kasvanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles