Kahe südamega tüdruk sai terveks

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannah Clark
Hannah Clark Foto: AFP / Scanpix

Praeguseks 16-aastane briti tüdruk, kellele kinnitati kaheaastasena haruldase siirdeoperatsiooni käigus oma südame külge doonorsüda, on nüüdseks täiesti terve. Tema haiguslugu on aga väärt peatükki meditsiiniajaloos, teatas meditsiiniajakiri The Lancet.




Walesist pärit Hannah Clarki  elu päästis 1995. aastal tema enda südame juurde opereeritud nn teine süda.



Südamelihaste haiguse kardiomüopaatia tagajärjel paisus tüdruku süda teiseks eluaastaks topelt suureks ja oleks arstide arvates ilmselt aastaga lõplikult järele andnud.


Doonororgan võttis aga tüdruku ülekoormatud südame tööst osa endale.



«Ilma doonorita ja kirurgideta, kes sooritasid operatsiooni, ei oleks mind täna siin. Ma olen väga tänulik,» ütles Clark ajakirjanikele.



Kord surmale juba otsa vaadanud Clarki kannatused sellega kahjuks veel ei lõppenud. Kui ta sai 12-aastaseks, oli tüdrukul taas tervisega tõsiseid probleeme.



Kuna Clarki keha keeldus uut südant omaks võtmast, pidi ta tarvitama ravimeid, mis takistasid immuunsüsteemi tööd. Kuid need tekitasid omakorda konflikte, mistõttu lapsel tekkisid pahaloomulised kasvajad.



Lõpuks olid inglise arstid 2006. aastal sunnitud teise südame eemaldama, lootes, et tüdruk saab oma südamega kuidagimoodi hakkama. «Alguses oli see väga kummaline tunne – ma tundsin, et mu sees oli pisut rohkem ruumi,» rääkis Clark.



Edasi toimunu oli arstidele üllatuseks. Kardioloogid leidsid, et Clarki oma süda oli vahepeal puhata saanud ja täiesti võimeline abita funktsioneerima, tüdrukule oli antud uus võimalus. Ravimeid polnud vaja, kasvajad taandusid.



Nüüdseks, kolm aastat pärast viimast operatsiooni, on Clark täiesti terve.


«Tänu operatsioonile saan ma nüüd tavalist elu elada. Ma lõpetasin kooli ja käin laupäeviti tööl, loomi hooldamas, seda ei oleks ma varem teha saanud,» ütles Clark.



Tüdrukule esimese siirdeoperatsiooni teinud kirurg Magdi Yacoubi nimetas operatsiooni ja selle õnnestumist lausa maagiliseks sündmuseks. «Me ei oodanud, et tal süda paraneb, aga kui see nii juhtus, siis rõõmustasime väga,» rääkis ta BBC-le. «See tõestab, et südame taastusravi on võimalik.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles