Kanadal sai Tšehhi mustlastest villand

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada saatkond Prahas.
Kanada saatkond Prahas. Foto: AFP / Scanpix

Asüüli paluvatest mustlastest üle ujutatud Kanada tegi ähvarduse teoks ja kehtestas eilsest Tšehhile taas viisarežiimi. Solvunud Praha kutsus tagasi suursaadiku ja lubas Kanada diplomaatilise passiga inimestelt viisat küsida.


Ottawa kehtestas Tšehhile viisarežiimi teist korda. Viimati andis Kanada tšehhidele loa viisata nende riiki reisida aastal 2007, kuna aasta varem sellest riigist saabunud asüülitaotlused sai üle lugeda ühe käe sõrmedel. Pärast uut viisavabadust on aga vahtralehemaale laekunud ligi 3000 Tšehhi kodaniku varjupaigataotlus.



Enamik asüülipalujatest on mustlased, kes süüdistavad tšehhe tagakiusamises. Aluse nendeks süüdistusteks on andnud aga Tšehhi paremäärmuslased, kes on korraldanud mustlastevastaseid marsse ja rünnanud nende kodusid, mistõttu on Tšehhi mustlaskogukonna liidrid kutsunud hõimuvendi üles Kanadasse emigreeruma. Selle aasta 1. jaanuarist 31. märtsini esitas Kanadale asüülitaotluse 653 Tšehhi kodanikku.



Esimese hoiatuse, et Ottawal on sellisest immigratsioonilainest kõrini, tegi mais Prahat külastanud Kanada peaminister Stephen Harper.



Viisarežiimi pärast üleeile valitsuse erakorralise istungi kokku kutsunud Tšehhi peaminister Jan Fischer avaldas kartust, et Kanada sammu võivad sügisestel valimistel ära kasutada paremäärmuslased. Sellest, et vahtralehemaale on nüüd keerulisem reisida, võib saada ekstremistide järjekordne süüdistus mustlaste aadressil.



Samal ajal Tšehhiga tabas viisarežiim sel nädalal ka Mehhikot, mille kodanikud esitasid Kanadale ainuüksi mullu 9400 asüülitaotlust. See võrdub neljandikuga kõigist Ottawa võimude ette jõudnud varjupaigapalvetest.



Kanada immigratsiooniminister Jason Kennedy nimetas vastuvõetamatuks, et alusetult asüüli paluvad inimesed tekitavad pagulasteprogrammis arvestatavaid viivitusi. «Liiga tihti leiavad Kanada kaitset vajavad inimesed end pikast järjekorrast, oodates kuid ja mõnikord aastaid, enne kui nende palved ära kuulatakse,» vahendas uudisteagentuur AFP.



«See on solvang pagulase mõistele, kui pagulaste kaitset saavad süstemaatiliselt ära kasutada inimesed, kes on suuremalt jaolt majandusimmigrandid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles