Leedu president taunis vastuolulist seadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaite.
Dalia Grybauskaite. Foto: Scanpix Sweden

Leedu president Dalia Grybauskaite, kel tuleb parlamendis vastu võetud alaealisi negatiivse info eest kaitsmise seadus välja kuulutada, väljendas kriitilist suhtumist sellesse vastuolulisse seadusse.


«President ei kiida heaks seaduses ette nähtud teabe piiramise õiguslikku mehhanismi. President leiab, et alaealisi negatiivse avaliku teabe mõju eest kaitsmiseks tuleb kasutada üksnes mittediskrimineerivaid, selgelt määratletud, proportsionaalseid ja demokraatlikus ühiskonnas vajalikke meetmeid, mis ei rikuks lapse õigust eneseväljendamisele ega annaks mingisugust võimalust seaduse kuritarvitamiseks,» on öeldud presidendiadministratsiooni pressiteates.

Selles öeldakse, et president kasutab õigusriigi põhimõtetele vastava lahenduse leidmiseks kõiki juriidilisi võimalusi.

Leedu seim ületas üleeile presidendi veto alaealisi negatiivse info eest kaitsmise seadusele, mida mõjukad rahvusvahelised inimõigusorganisatsioonid on kritiseerinud homofoobia õhutamise ja inimõiguste rikkumise pärast.

Seadusmuudatused vetostas Adamkus oma ametiaja lõpul, praegu on ta juba ekspresident.

Mõjukad õiguskaitseorganisatsioonid Amnesty International ja Human Rights Watch nimetasid kõnealust seadust homofoobiat õhutavaks, tsensuuriga võrreldavaks ning vasturääkivaks Leedu kohustustele Euroopa Liidu ja rahvusvaheliste organisatsioonide ees.

Uus seadus määratleb rangemalt infot, mis osutab negatiivset mõju alaealistele. Sellise info levitamist piiratakse.

Muu hulgas tunnistatakse alaealiste jaoks kahjulikuks info, mis on seotud füüsilise või psüühilise vägivalla kujutamise, surnud või rängalt vigastada saanud inimkeha, sureva inimese kujutamisega; erootilise sisuga info, kui propageeritakse seksuaalset külgetõmmet, tehakse ettepanekuid astuda suguühtesse, demonstreeritakse või imiteeritakse suguakti või muud seksuaalse rahulduse saavutamise viisi.

Negatiivse info alla liigitatakse ka homo- ja biseksuaalsust, samuti polügaamseid suhteid propageeriv teave, peresuhteid moonutav, pereväärtusi alavääristav info, milles kasutatakse ebatsensuurseid väljendeid, sõnu või žeste.

Negatiivseks tunnistatakse ka selline info, mis tekitab hirmu või õudu, kaasa arvatud paranormaalsete nähtuste demonstreerimine, mis loob mulje nende nähtuste reaalsusest.

Lisaks sellele peab seadus ebasoovitavaks infot, milles edendatakse halbu söömis- ja hügieeniharjumusi ning passiivset elustiili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles