Biden saabus Ukrainasse USA toetust kinnitama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joe Biden mõne aasta eest Kiievis.
Joe Biden mõne aasta eest Kiievis. Foto: Reuters / Scanpix

USA asepresident Joe Biden saabus esmaspäeval Ukrainasse kinnitama Kiievile, et Washington pole pärast president Barack Obama samme suhete parandamiseks Venemaaga ka Ukrainat unustanud.


Biden kohtub teisipäeval Kiievis president Viktor Juštšenko ja peaminister Julia Tõmošenkoga ning sõidab kolmapäeval edasi Gruusia pealinna Thbilisisse.

Ukrainas ja Gruusias tuntakse muret, et suhted Ühendriikidega võivad Washingtoni-Moskva viimase aja lähenemissammude tõttu kannatada.

Bidenil on kavas kinnitada USA tuge neile endistele Nõukogude Liidu riikidele, mis on Venemaale selja keeranud ja loodavad saada NATO liikmeteks.

Nii Gruusial kui ka Ukrainal on Venemaaga keerulised suhted, kuna Moskvale ei ole meeltmööda oma kunagiste satelliitide nihkumine USA ja NATO hõlma alla.

Pingete haripunktiks oli mullune Vene-Gruusia augustisõda separatistliku Lõuna-Osseetia pärast, kes lõi 1990. aastatel Gruusiast lahku ja keda Venemaa nüüd tunnustab.

Sõda teravdas president George W. Bushi ametiaja lõpukuudel Venemaa ja USA suhteid.

Jaanuaris ametisse astunud president Barack Obama on püüdnud USA-Vene suhteid taaskäivitada, kuid möödunud nädalal Moskvat külastades rõhutas ta, et «Gruusia suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust tuleb austada».

Gruusia reageeris Obama avaldusele rahuloluga ning president Mihhail Saakašvili ütles pärast USA presidendi Venemaa-visiidi lõppu, et «Gruusiat ei ole maha müüdud».

Vene president Dmitri Medvedev vastas Obama avaldusele sellega, et tegi möödunud nädalal esimese visiidi Lõuna-Osseetiasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles