Angela Merkel jäädvustati koomiksiraamatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkeli-raamatu esitlus juuli alguses.
Merkeli-raamatu esitlus juuli alguses. Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaal ilmunud 64-leheküljeline koomiksiraamat kaardistab kantsler Angela Merkeli tee vaiksest pastortütrest ilmselt võimukaimaks naiseks maailmas, kirjutab uudisteagentuur AFP.


Kolm kuud enne 27. septembril toimuvaid Saksamaa parlamendivalimisi välja antud raamat on ebatraditsiooniline katse Merkeli fenomeni lahti mõtestada.

Raamatu pealkiri «Miss Tschörmänie» imiteerib tugeva saksa aktsendiga öeldud inglisekeelset sõnapaari Miss Germany, eesti keeles miss Saksamaa. Teose sõnum on lihtne: Merkeli edu taga on halastamatu iseloom, kõva töö ja lihtsalt õnn.

Ajakirjanik Miriam Hollstein ütles, et ta sai idee 2007. aastal, kui nägi Prantsusmaa presidendivalimiste eel koostatud samalaadset raamatut Nicolas Sarkozyst, milles tehti nalja tema karjääri ja hüperaktiivse parempoolse poliitikastiili üle.

«Miks meil Saksamaal sellist koomiksit ei ole,» küsis Hollstein endalt. «Kas me oleme täiesti naljasooneta?»

Nii valmiski koostöös kunstnik Heiko Sakuraiga raamat Merkelist. Hollstein tegi teksti, Sakurai joonistused.

Tulemus pole siiski nii terav kui selle Prantsusmaa vasted, hoolimata paarist torkest pääseb Merkel suuremast häbistamisest.

Raamat algab Merkeli sünniga Lääne-Saksamaal Hamburgis 1954. aastal 17. juulil. Vaid mõni nädal hiljem kolis pastoripere Ida-Saksamaale ja 1961. aastal püstitatud Berliini müür tegi naasmise täiesti võimatuks.

Raamat näitab ka kuidas noor Angela õpib Leipzigis füüsikat ja keeldub töötamast salapolitsei Stasi heaks. «Teie pakkumine teeb mulle au, seltsimehed, kuid ma ei suuda oma suud pidada,» ütleb Merkel koomiksis.

Kui Berliini müür 1989. aastal langeb näidatakse Merkelit saunast väljumas (see oli ka tegelikult nii) ja avastamas, et on toimunud midagi, mis muudab igaveseks tema elu.

Hiljem näidatakse Merkelit jõuliselt poliitikamaailmas edasi rühkimas ning võimunäljase 36-aastasena Saksamaa läbi aegada noorimaks ministriks tõusmas. Lõpuks lükkab Merkel kõrvale ka oma mentori, pikaajalise Saksamaa kantsleri Helmut Kohli.

Raamatu lõpus saab 2005. aasta valimised võitnud Merkel hüüatada: «Ma sain sellega hakkama, ma tõesti sain sellega hakkama!»

Autorid on Merkelile endale raamatut pakkunud, kuid kantsler pole seni vastanud.

Populaarset kantslerit, kelle hüüdnimeks on Angie (Merkeli valimiskampaania lauluks on Rolling Stonesi samanimeline ballaad), peab suurem osa analüütikuid tulevaste valimiste kindlaks võitjaks.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles