Vene mereväe juht möönis laevastiku rikkumisi Ukrainas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Võssotski
Vladimir Võssotski Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene mereväe juhataja admiral Vladimir Võssotski tunnistas täna, et Musta mere laevastik rikkus reegleid sõjaliste veoste transportimisel Ukrainas Krimmis.


«Esiteks peame aru saama kahest asjast: on olemas vastavad lepingud, mida mõlemad pooled peavad täht-tähelt täitma. Ma tunnistan, et mitmes punktis on Vene poolelt esinenud rikkumisi,» ütles admiral Sevastoopolis ajakirjanikele.

«Lõpptulemusena tuleb mõista, et kui me kavatseme tõsiste eesmärkide täitmiseks koos eksisteerida, siis tuleb lepinguid täita. See on küsimuse üks pool. Pidupäev lõpetatakse. Mereväe juhatus hakkab seda olukorda uurima. Juba esmaspäeval korraldatakse uurimine. Kui selgitame välja süüdlased, siis neid karistatakse,» kinnitas ta.

Ukraina peatas neljapäeval teel vaidlusalusesse Sevastoopoli mereväebaasi kaks Vene sõjaväe konvoid, millest üks vedas rakette.

Miilits peatas Musta mere ääres asuvasse Venemaa mereväebaasi teel olnud konvoi, mis koosnes kolmest sõidukist. Neist igaühes oli üks tiibrakett, teatas siseministeerium. Konvoil puudusid Ukraina võimude vajalikud volitused, ent veidi hiljem lubati kolonnil siiski edasi liikuda, lisas ministeerium.

Venemaa merelaevastik on asunud Ukraina sadamalinnas Sevastoopolis enam kui 200 aastat, ent viimasel ajal on baas muutunud kahe riigi vaheliste pingete allikaks. Moskval on baasi üle õigus 2017. aastani, Ukraina ametnikud on korduvalt nõudnud laevastiku lahkumist lepingu lõppemisel.

Ukraina välisministeeriumi pressiesindaja Vassil Kõrõlõtš ütles Interfaxile, et Venemaa peab vältima Vene laevastikule kehtivate Ukraina seaduste ja kokkulepete võimalikke rikkumisi.

Igasugune Vene armee relvastuse või sõidukite liikumine väljaspool Sevastoopoli baasi peab olema eelnevalt kooskõlastatud Ukraina võimudega, lisas Kõrõlõtš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles