Clinton: Iraani tuumapüüdlused on tulutud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton
Hillary Clinton Foto: AFP / Scanpix

Iraani püüdlused arendada tuumapommi on tulutud ja Ühendriigid teevad kõik mis võimalik, et seda nurjata, ütles USA välisminister Hillary Clinton täna.


«Teie püüdlused on tulutud,» ütles Clinton telekanalis NBC. «Tahame saata sõnumi sellele, kes tahes neid asju otsustab, et kui te püüdlete hirmutamise või võimunäitamise eesmärgil tuumarelva poole, siis me ei lase sel sündida.»

Lääneriigid kahtlustavad, et Iraan üritab tsiviilotstarbelise tuumaprogrammi kattevarjus luua tuumarelva, samas kui Teheran eitab neid süüdistusi.

Clinton visandas samas kolmapäeval Tai televisioonile antud usutluses plaani, kuidas Ühendriigid kavatsevad toime tulla tuumarelvastatud Iraaniga.

«Me hoiame ust kõnelusteks Iraaniga ikka veel avatuna, kuid oleme andnud ka selgelt mõista, et astume samme oma partnerite kaitsetaseme tõstmiseks piirkonnas,» ütles Clinton.

«Soovime, et Iraan võtaks arvesse, et kui Ühendriigid laiendavad regioonile oma kaitsevihmavarju ja kui me suurendame veelgi Pärsia lahe piirkonna riikide sõjalist võimekust, on ebatõenäoline, et Iraan muutuks tugevamaks või turvalisemaks, sest nad ei suuda hirmutada ja domineerida, mida nad tõenäoliselt tuumarelva omandamisest loodavad.»

Eelmisel nädalal ütles Clinton, et Teherani plaanid on pärast juunikuiseid presidendivalimisi ebaselged ning et Washingtoni pakkumine kõnelusteks riigi tuumaprogrammi üle ei kesta lõputuseni.

Clinton ütles usutluses, et uks Iraani kaasamiseks on endiselt avatud, kuid «tuumakell tiksub».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles