USA hakkab uurima Afganistani mässuliste rahastamiskanaleid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide sõdurid Afganistanis.
Ühendriikide sõdurid Afganistanis. Foto: Reuters / Scanpix

USA moodustab töörühma, mis hakkab uurima, kuidas jõuab raha Afganistani mässulisteni, ütles täna Ühendriikide eriesindaja Richard Holbrooke.

«See on tohutu probleem ja me moodustame selle uurimiseks töörühma rahandusministeeriumi juhtimisel,» ütles Holbrooke Brüsselis NATO peakorteris. Töörühma tegevusse kaasatakse ka Pentagon, FBI ja teised «asjassepuutuvad agentuurid».

Konkreetseid arve mainimata ütles Holbrooke, et Taliban saab «Pärsia lahe riikidest rohkem raha kui uimastikaubandusest».

Eriesindaja lisas, et Taliban saab raha «toetajatelt üle kogu maailma ning valdav osa summadest näib tulevat Pärsia lahe piirkonnast, kuigi pole tõendeid, et rahastamise taga oleksid sealsed valitsused».

«Raha liikumiseks on palju võimalusi. Inimesed kannavad seda kaasas kohvritega. Tõenäoliselt tuleb raha ka Talibani toetajatelt Lääne-Euroopas,» ütles Holbrooke.

Eriesindaja sõnul on ta veendunud, et Taliban kasutab oopiumikaubanduse raha võitluse finantseerimiseks niinimetatud «puštu vööndis», kuid laiemat relvaõitlust rahastatakse väljastpoolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles