Alžeeria sissid laiendasid tegevust ja tapsid 14 sõdurit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alžeeria sissirühmituse võitleja.
Alžeeria sissirühmituse võitleja. Foto: SCANPIX

Alžeeria meedia teatel korraldasid kohalikud islamimässulised järjekordse rünnaku riigi lääneosas ja tapsid 14 keskvalitsuse sõdurit.


El Watani päevalehe kinnitusel sattus sõdurite konvoi riigi lääneosas asuvas Tipiza provintsis kolmapäeva hommikul teeäärsete lõhkeseadeldiste otsa, misjärel rünnati sõdureid ka käsirelvadest. Teise päevale El Khabari teatel hukkus varitsuses koguni 20 sõjaväelast, kuid Alžeeria keskvalitsus pole hukkunute arvu kinnitanud, vahendas Reuters.

Võimud on varasemate rünnakute korraldamises süüdistanud terrorivõrgustiku Al-Qaeda Põhja-Aafrika tiiba, mis on võtnud vastutuse paljude viimaste aastate jooksul toimunud rünnakute ja terroriaktide eest.

Tegemist on fundamentalistide grupeeringuga, mis varem kandis nime Salafistide palvetajate ja võitlejate rühm (GSPC). Al-Qaeda Põhja-Aafrika tiib on suurim riigis tegutsev relvastatud islamiäärmuslik organisatsioon.

Islamistid alustasid oma keskvõimuvastast võitlust rikkalike gaasi- ja naftavarudega riigis 1992. aastal, kui võimud tühistasid parlamendivalimiste tulemused ning takistasid islamistidel võimule tulemast. Valitsusväliste organisatsioonide andmetel on alates võitluse algusest hukkunud hinnanguliselt 200 000 inimest.

Möödunud kuul tapsid mässulised riigi idaosas 18 politseinikku ja ühe tsiviilisiku. Tegemist oli aasta veriseima rünnakuga. Tavaliselt toimuvadki rünnakud riigi idaosas, kuid varitsus Tipiza provintsis näitab, et mässulised on tegevusraadiust laiendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles