Grybauskaite on Guantanamo vangide osas kahtleval seisukohal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite Foto: AFP / Scanpix

Leedu president Dalia Grybauskaite ütles, et ta pole veel võtnud seisukohta küsimuses, kas Leedul tasub USA Guantanamo väebaasis kinni hoitud terrorismis kahtlustatuid vastu võtta.


«Ma ei ole veel otsustanud. Käivad konsultatsioonid nii meie ametkondadega kui ka USA administratsiooniga. Ma pean oluliseks teada, missuguseid riske niisuguste isikute vastuvõtmine Leedu riigile kaasa toob, kas need riskid on kontrollitavad. Milline ametkond võtab nende riskide ohjamise enda peale? Kui ma saan selle vastuse, siis teen ka otsuse. Ma ei saa riskida Leedu riigi ja Leedu elanike turvalisusega, kui ei saa vastavaid garantiisid,» ütles Grybauskaite täna pressikonverentsil.

Leedu välisminister Vygaudas Ušackas ütles juuli keskel, et Guantanamo küsimus peab leidma kahe kuu jooksul lahenduse.

Kui tehakse vastav poliitilise otsus, antakse kinnipeetavatele poliitiline varjupaik. Leedu on alustanud läbirääkimisi kahe kinnipeetu vastuvõtmise üle.

Ameeriklased hoiavad Kuubal asuvas Guantanamo väebaasis kinni umbes 230 isikut, keda kahtlustatakse terrorismis. Enamikule neist ei ole esitatud mingit süüdistust, kriitikute sõnul tarvitati kahtlusaluste ülekuulamistel erakordselt julmi võtteid ja nad on ilma jäetud põhilistest inimõigustest.

USA president Barack Obama allkirjastas jaanuari lõpus seadluse Guantanamo vangla sulgemiseks aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles