Viroloogid leidsid gorilladelt inimestele levinud HIVi

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühelt Kameruni päritolu naiselt avastatud HIV jõudis inimesteni gorillade kaudu.
Ühelt Kameruni päritolu naiselt avastatud HIV jõudis inimesteni gorillade kaudu. Foto: AFP / Scanpix

Kui seni on arvatud, et HI-viirus võis inimesteni jõuda šimpanside kaudu, siis värskelt avaldatud uuring kirjeldab juhtumit, kus nakkus on levinud gorilladega.



Üleeile Nature Medicine’is ilmunud artikkel kirjeldab uut HI-viiruse liiki. See leiti Prantsusmaal 2004. aastal ühe 62-aastase Kameruni päritolu naise vereproovist. Algul pidasid tohtrid seda tavaliseks HIV-1 tüübi viiruseks, lisaproovides aga märkasid nad eripärasusi ning nüüd on see tunnistatud uueks HIVi liigiks, mis kannab nime P.



Arvutimudelitega tolle avalikkuse jaoks anonüümse kamerunlanna verest leitud viiruse geneetilist koodi analüüsides leidsid arstid, et rohkem kui senituntud HIVi liikidega sarnanes see gorillade samalaadse nakkuse SIVgor’iga, millest HIV ilmselt välja arenes.



Nature Medicine’i artikli kirjutajate sõnul ei tohiks uue tüübi HI-viirus ravimite väljatöötamises uusi väljakutseid tekitada. «Ei ole põhjust arvata, et viirus esitab mõne probleemi, mis meid juba ei vaeva,» ütles kaasautor doktor David Robertson BBC-le.


Mitmed teooriad üritavad näiteks selgitada, kuidas SIV inimestele kandus – kas inimene võis nakatuda loomahammustusest või infektsiooni kandvast lihast.



Kameruni naine, kelle nakkus aidsiks pole arenenud, elas enne Prantsusmaale kolimist selle Lääne-Aafrika riigi äärelinnas, kus tal ei olnud ei gorillade ega gorillalihaga kokkupuuteid. Mainitud fakt vihjab sellele, et kuigi praegu on tõenäoliselt tegemist inimeste seas veel haruldase viiruseliigiga, sai ta tõve arvatavasti siiski teiselt inimeselt.



Mullu selgus kunagises Belgia Kongos ehk praeguses Kongo Demokraatlikus Vabariigis arstide säilitatud eksemplaridest tehtud uuringust, et HI-viirus hakkas inimeste seas levima aastatel 1884–1924.



Pandeemia pälvis maailma tähelepanu alles 1981. aastal, kui USA arstid täheldasid tavatult kõrget haigussurmade arvu California ja New Yorgi homoseksuaalide seas.



Praeguseks on viirus, mis inimese loomulikku immuunsust hävitades keha teiste haiguste suhtes kaitsetuks jätab, tapnud vähemalt 25 miljonit inimest. Maailmas elab praegu umbes 33 miljonit inimest, kes kannavad HI-viirust või põevad aidsi.



«See tõestab, et HIVi areng on jätkuv protsess,» lausus Robertson. «Viirus võib hüpata ühelt loomaliigilt teisele, primaadilt primaadile, ja seal oleme ka meie; patogeenid on meiega koos elanud miljoneid aastaid ja tõvel on tavapäraks edasikandjaid vahetada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles