Nogovitsõn: Vene allveelaevade retk on normaalne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kindralstaabi asejuht Anatoli Nogovitsõn
Vene kindralstaabi asejuht Anatoli Nogovitsõn Foto: AP / Scanpix

Vene tuumaallveelaevade kaugretked on normaalne protsess, ütles kolmapäeval Vene kindralstaabi asejuht Anatoli Nogovitsõn, kommenteerides USA meedia teateid kahe Vene tuumaallveelaeva ilmumisest Ühendriikide ranniku lähedale.


«Laevastik ei pea samuti seina ääres seisma, istuma, käed rüpes. Me võime samuti nende kohta teatada, kus nad käivad, seetõttu on see normaalne protsess,» ütles kindral Moskvas ajakirjanikele.

Nogovitsõn osutas, et Lääne meedia väljendas pahameelt ka siis, kui Venemaa strateegilised pommitajad taasalustasid lende maailmamere akvatooriumi kohal.

Ajalehe New York Times andmetel patrullisid viimastel päevadel USA idarannikul kaks Vene tuumaallveelaeva, üks neist oli 4. augustil rahvusvahelistes vetes umbes 200 miili kaugusel Ühendriikide rannikust.

Leht märgib, et alates külma sõja lõppemisest ei ole Vene laevad USA rannikule nii lähedale tulnud. Väljaande andmetel oli tegemist projekti 971 järgi ehitatud allveelaevadega (NATO klassifikatsiooni järgi Akula).

Ehkki allveelaevad ei ole teinud midagi provokatiivset, väljendasid ametnikud siiski ettevaatlikkust Venemaa võimalike motivatsioonide osas anda korraldus sedavõrd tavatuks missiooniks, märkis leht.

«Iga kord, kui Vene merevägi teeb midagi sedavõrd tavatut, paneb see muretsema,» ütles lehele tundmatuks jääda soovinud Pentagoni kõrge ametnik, kes on allveelaevade liikumist jälginud viimastel päevadel.

Täna varem ütles Moskva sõjalis-diplomaatiline allikas Interfaxile, et Vene tuumaallveelaevade retk vastab rahvusvahelise mereõiguse normidele ning kujutab endast tavapraktikat.

Allika sõnul fikseerib Vene merevägi süstemaatiliselt NATO allveelaevade viibimist Venemaa territoriaalvete lähistel, ent sellest ei tehta suurt numbrit, kuna mereõigust ei rikuta.

«Sellest tulenevalt on mis tahes hüsteerika antud juhul kohatu,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles