Pentagon: Vene allveelaevad ei kujuta endast ohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene allveelaev Mustal merel
Vene allveelaev Mustal merel Foto: Reuters / Scanpix

USA idaranniku lähedal patrullivad Vene allveelaevad ei kujuta endast Ühendriikidele ohtu, teatas eile USA kaitseministeerium.


«Kuniks nad tegutsevad rahvusvahelistes vetes - mida otsesõnu öeldes teeme meiegi kõikjal maailmas - ja käituvad vastutustundlikult, on neil mõistagi õigus seda ja see ei saa panna selles hoones ühtegi häirekella helisema,» ütles Pentagoni pressiesindaja Geoff Morrell.

USA relvajõud teatasid eelnevalt, et jälgivad Ühendriikide idarannikust mitmesaja kilomeetri kaugusel liikunud allveelaevu.

Morrell ei osanud öelda, kas Moskva teavitas Washingtoni eelnevalt oma allveelaevade kaugretkest. Ta lisas: «Ehkki on huvitav ja tähelepanuväärne, et nad on selles maailma osas, ei kujuta see endast mingit ohtu ega pane muretsema.»

Ajaleht The New York Times kirjutas teisipäeval esimesena, et USA idaranniku lähedal rahvusvahelistes vetes on viimased paar päeva patrullinud kaks Vene tuumaallveelaeva.

Ehkki allveelaevad ei ole teinud midagi provokatiivset peale viibimise väljaspool USA territoriaalvett, jäid ametnikud siiski ettevaatlikuks Venemaa võimalikes motivatsioonides anda korraldus sedavõrd tavatuks missiooniks, märkis leht.

Vene kindralstaabi asejuht Anatoli Nogovitsõn ütles kolmapäeval, et tuumaallveelaevade kaugretked on tavaline tegevus.

«Laevastik ei pea samuti seina ääres seisma, istuma, käed rüpes. Me võime samuti nende kohta teatada, kus nad käivad, seetõttu on see normaalne protsess,» ütles kindral Moskvas ajakirjanikele.

Üks Moskva sõjalis-diplomaatiline allikas ütles uudisteagentuurile Interfax, et Vene tuumaallveelaevade retk vastab rahvusvahelise mereõiguse normidele ning kujutab endast tavapraktikat.

Allika sõnul fikseerib Vene merevägi süstemaatiliselt NATO allveelaevade viibimist Venemaa territoriaalvete lähedal, ent sellest ei tehta suurt numbrit, kuna mereõigust ei rikuta.

«Sellest tulenevalt on mis tahes hüsteerika antud juhul kohatu,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles