Kollid on kõige targemad koerad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Borderkolli
Borderkolli Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Koerad oskavad arvutada, suudavad aru saada rohkem kui 150 sõnast ning on võimelised tüssama nii inimesi kui ka teisi loomi. Mitmete näitajate poolest on koerte mõistus samal tasemel kui paariaastasel inimlapsel, väidab kanada koerteuurija Stanley Coren.



Briti Columbia ülikooli psühholoogia professor intervjueeris üle 200 USA ja Kanada koertekoolitajat lemmikloomade tarkuse teemal ning reastab seitse kõige arukamat koeratõugu sellises paremusjärjestuses: kollid, puudlid, saksa lambakoerad, kuldsed retriiverid, dobermannid, shetlandi lambakoerad ja labradori retriiverid.



Keskmine koer suudab ära õppida 165 sõna, kui nende hulka arvata ka käelised märguanded. Kõige targemad isendid õpivad ära aga 250 sõna. Koerad suudavad tema sõnul arvutada nelja-viieni ning märkavad arvutusvigu lihtsates tehetes nagu 1 + 1 = 1 või 1 + 1 = 3. Teesklemises ja tüssamises on koerad väga osavad, vedades inimesi ninapidi peaaegu sama edukalt kui inimesed koeri.



Coren ütleb, et koertel on kolme tüüpi intelligentsust: vaistlik, kohanev ja õpetatav. Kohanevast ehk adapteeruvast arukusest annab aimu see, kuidas koer keskkonna väljakutsetele reageerides uusi lahendusi välja mõtleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles