USA senati väliskomisjon kiitis Süüria-eelnõu heaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA senat.
USA senat. Foto: SCANPIX

USA senati väliskomisjon kiitis kolmapäeval heaks eelnõu, millega antakse president Barack Obamale volitused sõjalise jõu kasutamiseks Süüria režiimi vastu.

Eelnõu kiideti väliskomisjonis heaks kümne poolt- ja seitsme vastuhäälega.

Järgmiseks peab eelnõu pälvima USA senati heakskiidu.

Eelnõu kiidab rünnaku Süüria režiimi vastu heaks, kuid piirab sõja kestuse 60 päevaga ega luba maavägede kasutamist. Kongressi loal võidakse sõjategevuse kestust vajadusel pikendada siiski 90 päevani. Eelnõu tingimused on palju karmimad, kui USA president Barack Obama lootis.

Päeval polnud veel kindel, kas väliskomisjon eelnõu heaks kiidab, sest teiste seas nõudis vabariiklasest senaator John McCain laiaulatuslikumat sõjategevust ja veel karmimaid meetmeid Süüria vastu.

Obama otsustas laupäeval üllatuslikult taotleda sõjalisteks löökideks Süüria vastu kongressi toetust.

USA president ärgitas kolmapäeval maailma riike avaldama toetust õhulöökide andmiseks Süüriale, et karistada president Bashar al-Assadi režiimi väidetava keemiarelvade kasutamise eest, samal ajal vandus Damaskus kättemaksu ja vastupanu isegi Kolmanda maailmasõja puhkemise korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles