Putin: Venemaa tugevdab Abhaasia kaitsevõimet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene armee telklinnak Abhaasias Gali linna lähistel.
Vene armee telklinnak Abhaasias Gali linna lähistel. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vene peaminister Vladimir Putin lubas täna eraldada kuni 16 miljardit rubla (5,5 miljardit krooni) Gruusia separatistliku piirkonna Abhaasia kaitse tugevdamisele.


Moskva tunnustas Abhaasiat ja teist separatistlikku piirkonda Lõuna-Osseetiat iseseisvate riikidena pärast mullu augustis Gruusiaga peetud sõda.

Pinged on kasvanud piirkondade de facto piiridel ja süvenevad hirmud, et tulekul on uus konflikt.

«Gruusia praeguse juhtkonna puhul ei saa midagi välistada,» ütles Putin intervjuus Abhaasia ajakirjanikele, kui nad küsisid uue võimaliku konflikti kohta.

«Me teeme Abhaasia vastavate struktuuride vajalikke pingutusi, et ehitada kaasaegne piirikaitse,» ütles Putin intervjuus, mille koopia edastasti Sotšis ajakirjanikele.

Putin veedab Musta mere äärses kuurortis parajasti puhkust.

Putini sõnul kulutab Venemaa 2010. aastal kuni 16 miljardit rubla Abhaasia kaitse kindlustamisele, mille hulka käib ka piiriehitiste tugevdamine ja Vene sõjaväebaaside varustamine.

Gruusia katsed separatistlikud regioonid tagasi vallutada oleks «palju raskemad» pärast mullust sõda, lisas Putin.

«Venemaa saadab Abhaasiasse väed. Me ehitame kaasaegse piirivalvesüsteemi... Kõik need sammud on Abhaasiale ja Lõuna-Osseetiale uued ja tõsised julgeolekugarantiid,» ütles ta.

Samuti toetatakse Abhaasia eelarvet veel 2,5 miljardi rublaga.

Peale Venemaa on Abhaasiat ja Lõuna-Ossetiat tunnustanud vaid Nicaragua ning ülejäänud maailm peab piirkondi endiselt Gruusia osadeks, kuigi seal paikneb mitu tuhat Vene sõdurit.

Euroopa Liit kritiseeris eelmisel kuul Vene presidendi Dmitri Medvedevi visiiti Lõuna-Osseetiasse ja kinnitas, et toetab Gruusia territoriaalset terviklikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles