EK võib sekkuda Leedu-Vene tollitülisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terehova piiripunkt Lätis.
Terehova piiripunkt Lätis. Foto: Reuters / Scanpix
Euroopa Komisjon teatas täna, et suhtub täie tõsidusega Leedu kaebusse Venemaa vastu seoses Leedu kaubavedajate diskrimineerimisega.

EK Leedu-esinduse ametniku Jurgis Vilcinskase sõnul püüab komisjon nüüd olukorrast täit ülevaadet saada.

«EK sai Leedu välisministri kirja kätte ning asus selles tõstatatud probleeme täie tõsidusega läbi vaatama,» ütles Vilcinskas BNSile.

Tema sõnul on antud juhul tähtis saavutada, et ühegi Euroopa Liidu liikmesriigi kodanikke ei diskrimineeritaks.

«Tuletaksin meelde, et ELi alusprintsiibiks on püüelda selle poole, et ühegi ELi riigi kodanikke ei diskrimineeritaks. EL järgib seda printsiipi koostöös kolmandate riikidega, olgu siis tegemist koostööga tolli, transpordi või mõnes muus valdkonnas. Just sellest lähtudes käsitletaksegi praegu Venemaa piiril tekkinud olukorda,» ütles Vilcinskas.

Venemaa tollikontrolli karmistumise tõttu seisavad sajad Leedu kaubaautod juba teist nädalat Läti-Vene piiril ootejärjekorras. Kolmapäeva seisuga oli järjekord veninud 20 kilomeetri pikkuseks.

Leedu Kaubavedajate Assotsiatsiooni teatel on Vene tolli tegevuse tõttu tekkinud järjekorrad Leedu kaubaautodest ka Valgevene-Vene ja Vene-Kasahstani piiril.

Venemaa väidab, et Leedu sõidukeid kontrollitakse sagenenud rikkumiste tõttu, kuid Leedu kaubavedajate esindajad näevad selles püüdu leedulasi Vene veondusturult tõrjuda.

Leedu välisminister Vygaudas Ušackas ütles teisipäeval, et Leedu kaubavedajate diskrimineerimine läheb vastuollu Leedu-Vene konstruktiivsete, asjalike ja pragmaatiliste suhetega, ning pöördus Euroopa Komisjoni poole palvega tagada Euroopa Liidu kaubavedajatele võrdsed konkurentsitingimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles