Ühendriikides tõstab pead paremäärmuslus

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheks mobiliseerumise põhjuseks on nähtavalt see, et USAd juhib mustanahaline president.
Üheks mobiliseerumise põhjuseks on nähtavalt see, et USAd juhib mustanahaline president. Foto: AFP / Scanpix

USAs on president Barack Obama ametiajal märgatavalt aktiviseerinud valitsusvastaste paremäärmuslaste tegevus ning vaatlejad on mures, et riigis võib lähiajal laieneda siseterrorism.

90. aastatel USA kohal väidevatavalt nähtud ÜRO mustade helikopterite ja Ameerika maailma organisatsiooni ülemvõimule allutamise vastu võidelnud paremäämuslased, kes vahepeal silmapiirilt kadusid, on nüüd tagasi, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Üheks mobiliseerumise põhjuseks on nähtavalt see, et USAd juhib mustanahaline president.

«Näeme, kuidas seda liikumist kihutab nüüd tagant ka rassism, arvan, et nende aktiviseerumise põhjuseks ongi see, et peamist vaenlast, föderaalvalitsust juhib mustanahaline mees,» rääkis Southern Poverty Law Center'i direktor Mark Potok.

Seda, milline valitsuse ja president Obama vastane viha osades ameeriklastes hetkel keeb, näitavad sel nädalal kogu riigis toimuvad tervishoiureformi alased debatid.

Presidendi ja valitsuse vastast viha õhutavad analüütikute hinnangul ka mitmed Ameerika vabariikliku leeri tele- ja raadiokommentaatorid, kelle kriitilisi avaldusi kuulatakse otseste üleskutsetena relvad haarata.

Võimalus, et ülemaailmse terrorismiga võitlevale Ameerikale võivad uusi ägedaid lööke anda kodused kurjategijad, on muutunud taas reaalsemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles