Soome vaeb Guantanamo vangide vastuvõtmist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo vangla
Guantanamo vangla Foto: Reuters / Scanpix

Soome kaalub Guantanamo vanglas alusetult kinni peetutele varjupaiga pakkumise võimalust, kirjutab uudistevõrk YLE.

USA otsib jätkuvalt uut elukohamaad rohkem kui 40 Guantanamosse sattunule, kelle kohta pole neil mingeid tõendeid seotusest terroristliku tegevusega ning keda nad oma algsele kodumaale tagasi saata ei saa.  Kuigi EL ja USA on leppinud kokku, et teevad selles küsimuses koostööd, peab vangide vastuvõtmiseks nõusoleku andma konkreetsed ELi liikmesmaad.

Eile arutasid Guantanamo asukate vastuvõtmise küsimust president Tarja Halonen ning Soome valitsuse välis- ja julgeolekukomitee, kuid mingit otsust põhjanaabrid selles küsimuses veel langetanud pole. 

Soome välisministri Alexander Stubbi sõnutsi pole nende riigil praegu veel Guantanamo kinnipeetavate vastuvõtmisele esitatavate tingimuste nimekirja. «Soome seisukoht on, et me vaatame iga juhtumit eraldi ning meil on kaks alguspunkti,» rääkis ta YLE-le. «Esimene neist on inimõigused ja humanitaarperspektiiv ning teine on julgeolek.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles