Uuring: videovaatamine ei tee lapsi targemaks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed teleka ees.
Lapsed teleka ees. Foto: TopFoto/SCANPIX

Lootus, et kui panna beebi vaatama imikuid harima mõeldud video ette, on ta peagi märksa nutikam kui naabri laps, ei pea paika, nendib ajakiri

Time

. Vastupidi, dvd-d pealkirjadega «Beebi Einsteinid» ja «Nutikad beebid» võivad teha hoopis rohkem halba kui head.

Washingtoni ülikooli teadlaste Frederick Zimmermani ja Dimitri Christakise värske uuringu kohaselt õpivad pidevalt dvd-dega haritavad titad iga teleka ees veedetud tunni kohta kuus kuni kaheksa sõna vähem kui lapsed, kes telekat ei vaata.

Kõige halvemat mõju avaldasid beebivideod 8-16-kuustele lastele. «Mida rohkem nad videosid vaatasid, seda vähem sõnu nad teadsid,» rääkis Christakis. «Nende beebide keeleoskus oli umbes kümme protsenti madalam kui nende imikute oma, kes videosid vaadanud polnud.»

Mitmed uuringud näitavad, et passiivne ekraanivaatamine pigem pärsib kui turgutab laste arengut. Isegi kui telekas jooksevad hariduslikud programmid.

Ameerika lastearstide liidu esindaja ja New Mexico ülikooli meditsiiniprofessori Vic Strasburgeri sõnul vajavad mudilased õppimiseks siiski silmast silma kontakti. «TVd või videot vaadates ei saa nad suhelda,» selgitas ta. «Tegelikult vaatamine ilmselt pigem segab nende aju varases arenguastmes ülitähtsate seoste teket.»

Christakise ja tema kolleegide hinnangul kasvatab televisioon ainult ülestimuleeritud laste põlvkonna, kellel on hilisemas elus raskusi asjadele pikalt tähelepanu pööramisega. 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles