Ungari valis uuendusi lubanud valitsuse tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari sotsialistide ja nende karismaatilise juhi Ferenc Gyurcsany valimisvõit pani partei pooldajad üleeile õhtul Budapestis rahvuslippude taustal juubeldama.
Ungari sotsialistide ja nende karismaatilise juhi Ferenc Gyurcsany valimisvõit pani partei pooldajad üleeile õhtul Budapestis rahvuslippude taustal juubeldama. Foto: AFP/SCANPIX

Üleeilsed parlamendivalimised jätsid esmakordselt Ungari kommunismijärgses ajaloos võimule ametisoleva peaministri ehk sotsialisti Ferenc Gyurcsany, kes lubas võidu järel teha raskeid reforme.

«Me võitsime,» kuulutas Gyurcsany üleeile hilisõhtul juubeldavatele toetajatele. «Ma tänan neid, kes ütlesid, et valitsusliit peaks jätkama veel suurema julguse ja mõjuga kõike, millega ta on alustanud.»

«Viimase 16 aasta jooksul on valimised võitnud need, kes rohkem lubavad,» märkis uudisteagentuurile AFP Ungari poliitikaanalüütik Krisztian Szabados. «Seekord võistlesid moderniseerimine ja heaoluprogramm ning esimest korda võitis neist esimene.»

Julged sammud

Eilsel pressikonverentsil lubas Gyurcsany ellu viia julgeima reformikava üleminekuajast alates ning parafraseeris võidukõnes John F. Kennedy kuulsat ütlust: «Täna tuleb jõuliselt ja kahtlusteta küsida: mida me saame riigile anda?»

Ungari valitsus seisab uuel ametiajal silmitsi Euroopa Liidu suurima eelarvepuudujäägiga, mis mullu ulatus 6,1 protsendini sisemajanduse kogutoodangust. Kui riik eelarvepuudujääki kahe aastaga kolme protsendini ei langeta, on ohus 2010. aastaks plaanitud üleminek ühisrahale eurole. Euroopa Komisjon kordas eile taas nõuet, et Ungari asuks seda probleemi kiiremas korras lahendama.

Lisaks on valitsusliit lubanud reformida tervishoiusüsteemi ning kärpida avaliku sektori kulutusi. Kõik need sammud toovad opositsiooni hinnangul kaasa kõrgemad maksud, töötuse kasvu ja hindade tõusu.

Kuigi sotsialist, on 44-aastane Gyurcsany tuntud vabaturumajandust pooldavate ideede poolest, vastandudes konservatiivide juhile Viktor Orbanile, kes on ärgitanud majanduslikku protektsionismi ja võtnud sõna erastamise vastu.

Vastase lahkumine

Aastatel 1998–2002 võimul olnud Orban on kaotanud kahed valimised järjest ning teatas eile, et lahkub parteijuhi kohalt.

Lüüasaamises süüdistas ta muu hulgas paremtiiva võimetust koonduda, samas kui teiste paremparteide juhid heidavad Orbanile ette liigset natsionalismi, ärivaenulikkust ja paremäärmuslastega flirtimist.

Ungari viimane komsomolijuht olnud ja 1990. aastatel äriga miljonäriks saanud Gyurcsany tõusis peaministriks 2004. aasta sügisel, pärast ebapopulaarse Peter Medgyessy lahkumist.

Esialgsete andmete kohaselt kogusid sotsialistid koos liberaalidest valitsuspartneriga 210 kohta Ungari 386-kohalises parlamendis.

Peamise opositsioonierakonna, konservatiivse Fideszi saagiks jäi 164 kohta. Valimiste esimene voor peeti 9. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles