Venemaal algas Arktika-teemaline julgeolekukonverents

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arktika.
Arktika. Foto: SCANPIX

Venemaal algas täna rahvusvaheline Arktika-teemaline julgeolekukonverents, millel osalevad ka USA ja teised selle piirkonna riigid, teatas Vene eriolukordade ministeerium.

Tšukotka pealinnas Anadõris toimuval konverentsil osalevad ka Soome, Taani, Kanada ja Rootsi, ütles üks anonüümne ministeeriumi ametnik.

Kohtumisel keskendutakse eriolukordade, nagu näiteks tuumaõnnetuste, ennetamisele ja haldamisele ning päästeoperatsioonide läbiviimisele.

Viis Arktikaga piirnevat riiki - Kanada, Taani, Norra, Venemaa ja USA - nõudlevad endale kattuvaid alasid piirkonnast, kus leidub hinnanguliselt 90 miljardit barrelit naftat.

Eelmisel aastal teatas Kanada, et tõstab oma põhjapiiril piirivalve lahinguvalmidust, kuna Venemaa oli alates külma sõja lõpust esmakordselt sõjalennukitega ala «piire kompima» hakanud.

Ottawa vastas andurivõrgustiku loomise, sagedasemate mereväepatrullide ja uue väljaõppelaagri loomisega põhjapiiri juurde.

Kanada viib sel aastal Arktikas läbi selle piirkonna suurima sõjaväeõppuse, mille hulka kuuluvad ka esimesed allveelaevatõrje manöövrid ja uue Arktika eliitkomando positsioonile saatmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles