Steinmeier tahab Saksa vägede Afganistanist äratoomise kõnelusi

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: AP / Scanpix

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier, kes püüab järgmisel kuul toimuvatel üldvalimistel tõrjuda kantsler Angela Merkelit võimult, ütles, et ta tahab Saksa vägede Afganistanist äratoomise ajakava.


Steinmeier, kes kuulub Merkeli konservatiividega võimu jagavasse Sotsiaaldemokraatlikku Parteisse (SPD), ütles, et kui selgub, kes asub Afganistani juhtima pärast neljapäeval toimunud presidendivalimisi, tuleb alustada kõnelusi võõrvägede Afganistani jäämise ajakava üle.

«Me peame uue Afganistani presidendiga kokku leppima, kui kauaks peaksid rahvusvahelised väed Afganistani jääma,» ütles Steinmeier laupäeval Dortmundis toimunud valimisürituse raames.

Merkel on püüdnud sel nädalal vaigistada üha valjenevat debatti vägede Afganistanist äratoomise küsimuses.

Kuigi see teema ei ole mänginud suurt rolli 27. septembril Saksamaal toimuvate üldvalimiste kampaanias, näitavad küsitlustulemused, et enamus valijatest tahab Afganistanis teeniva 4200 Saksa sõduri kiiret kojutoomist.

Valitsev koalitsioon otsustas mullu oktoobris pikendada tavapärase 12 kuu asemel 14 kuu võrra Afganistanis NATO missioonil osalemise mandaati, lootes hoida ära selle küsimuse kerkimist üheks valimiskampaania põhiteemaks.

Afganistanis kasvav vägivald on aga sundinud Saksa prominente avaldama valitsusele survet lahkumisplaani paikapanemiseks.

Merkeli parteikaaslane kaitseminister Franz Josef Jung ütles neljapäeval, et Saksa väed jäävad Afganistani ilmselt veel viieks kuni kümneks aastaks. Ta tõrjus ka üleskutseid vähendada sõjalist kohalolekut selles riigis pärast seda, kui valimiste periood Afganistanis on läbi saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles