Põhja-Korea edastas Lõuna-Koreale Kim Jong-ili sõnumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Lee Myung-bak (paremal) kohtus Põhja-Korea esindaja Kim Ki-namiga.
Lõuna-Korea president Lee Myung-bak (paremal) kohtus Põhja-Korea esindaja Kim Ki-namiga. Foto: AFP / Scanpix

Soulis visiidil viibinud Põhja-Korea delegatsioon edastas täna Lõuna-Korea võimuesindajatele sõnumi oma riigi juhilt Kim Jong-ililt, mis võib anda tunnistust kahe naabri suhete soojenemisest.


Lõuna-Korea ekspresidendile Kim Dae-jungile viimset austust avaldama saabunud Põhja-Korea esindajad kohtusid täna hommikul ametisoleva riigijuhi Lee Myung-bakiga, teatas presidendikantselei pressiesindaja Lee Dong-kwan televisioonile antud lühiülevaates.

«Põhja-Korea delegatsioon edastas esimees Kim Jong-ili suulise läkituse, et edendada Põhja-Lõuna koostööd,» ütles pressiesindaja.

Tema sõnul kestis vestlus umbes pool tundi, kuid ta ei soostunud avaldama läkituse sisu.

Lootust, et suhted on paranemas, avaldas ka Põhja-Korea pool.

«Lahkun heade tunnetega,» vahendas uudisteagentuur Yonhap Leega kohtunud Põhja-Korea ametniku Kim Ki-nami sõnu. Pyongyangi delegatsioon ei võtnud osa Kim Dae-jungi ärasaatmistalitusest, vaid lendas enne selle algust tagasi kodumaale.

Kohtumine võib viidata suhete soojenemisele Pyongyangi ja Lee valitsuse vahel, keda Põhja-Korea meedia on regulaarselt kritiseerinud kommunistliku riigi tingimusteta abistamise lõpetamise ning abi sidumise eest tuumadesarmeerimisega.

Pinged süvenesid veelgi sel kevadel, kui Põhja-Korea korraldas maa-aluse tuumakatsetuse ja testis rakette, millele ÜRO Julgeolekunõukogu vastas sanktsioonide karmistamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles