Leht: üks kaaperdajatest on surnuks peetud mees

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväelased ja päästetöötajad Arctic Sea meeskonda kuulunud meremeestega.
Vene sõjaväelased ja päästetöötajad Arctic Sea meeskonda kuulunud meremeestega. Foto: AFP / Scanpix

Kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamise kahtlusega vahi all olev Venemaa kodanik Andrei Lunev jäi kolm aastat tagasi laevaõnnetuses teadmata kadunuks ning perekond pidas teda surnuks, kirjutab The Telegraph.


Lunevi tädi Tatjana Atavil ütles ajalehele, et perekond nägi meest televiisorist kinnipeetuna transpordilennukis ning siis tundus, et tegemist on kadunuks jäänud mehega. Täieliku kindluse saamiseks soovib perekond teada mehe sünnikuupäeva, mida Vene võimud seni andnud ei ole.

Kalalaeval töötanud Andrei Lunev jäi kadunuks 18. juunil 2006, kui laev Kamtšatka lähedal õnnetusse sattus.

Moskva kohus vahistas reedel kõik kaheksa kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamises kahtlustatavat, nende hulgas Eesti kodaniku Jevgeni Mironovi ja Eesti elaniku Igor Borisovi.

Kohus sanktsioneeris veel ka Venemaa kodanike Dmitri Bartenevi ja Andrei Lunevi, Läti kodaniku Vitali Lepini, kodakondsuseta Aleksei Bulejevi ja Dmitri Savini ning väljaselgitamata kodakondsusega Aleksei Andrjušini vahi alla võtmise.

Vene võimud kahtlustavad koostöös laeva hõivajatega ka mõnesid meeskonnaliikmeid.

Interfaxi teatel ütlesid vahistatud, et nad pole kaaperdajad ja sattusid keskkonnakaitsjatena Arctic Sea pardale õnnetu juhuse tõttu juuli lõpus Läänemerel. Kahtlusalused viitsid ka sellele, et kuna nad sattusid Arctic Sea pardale Rootsi territoriaalvetes, peaks nende tegevust menetlema Rootsi, mitte Venemaa kohus.

Juulis Soomest Alžeeriasse siirdunud puidulastiga kaubalaev Arctic Sea kadus mõned päevad hiljem Läänemerel. Vene mere- ja õhuväe ühisoperatsiooni käigus peeti laev ja selle kaaperdanud mehed kinni esmaspäeval Roheneeme saarte lähedal.

Venemaa teatel kaaperdati Arctic Sea 24. juulil kell 22 Eesti aja järgi, mil Rootsi vetes asunud kaubalaeva juurde sõitis kiirpaat, milles oli kaheksa inimest. Merehädalisi teeselnud kaaperdajad tungisid laevale ja nõudsid meeskonnalt relvadega ähvardades oma nõudmiste täitmist.

Arctic Sea lahkus 23. juulil Soomest, et suunduda Alžeeriasse Bejaia sadamasse. Laeva lastiks oli 6700 kuupmeetrit puitu hinnaga umbes 1,16 miljonit eurot.

Esmaspäeval avastas Venemaa allveetõrjelaev Ladnõi Malta lipu all sõitnud kaubalaeva Arctic Sea Atlandi ookeanist Roheneemesaarte lähedalt. Ilma ühegi lasuta toimunud operatsiooni käigus vabastasid Venemaa mere- ja õhuväed kaaperdatud laeva 15-liikmelise Vene kodanikest meeskonna. Kaheksa laeva pardal olnud, kuid selle meeskonda mitte kuulunud meest võeti vahi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles