Moskva metroojaama laes ilutseb taas Stalini nimi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stalini ülistav lause metroo laes Moskvas
Stalini ülistav lause metroo laes Moskvas Foto: AFP / Scanpix

Vene inimõiguslane protestib Stalini nime taastamise vastu Moskva metroojaama laemaalingul, kirjutas tänane ajaleht Vremja Novostei.


Teisipäeval avas Moskvas renoveerimise järel taas ukse Kurskaja-Koltsevaja jaama maapealne ootesaal ning rahva jahmatuseks ilmnes, et restauraatorid olid triumfikaarel taastanud read Nõukogude Liidu hümni algvariandist: «Truuks rahvale Stalin meid kasvatas kõiki, tööks, kangelastegudeks innustas meid.».

Moskva metroo juhtkond põhjendas oma pressiteates selle kirja lakke ilmumist «ajaloolise õigluse taastamisega».

«Isegi kui sõnad «ajaloolise õigluse» taastamisest olid lihsalt keelevääratus ja isegi kui jutt käib «ajaloolise välisilme» taastamisest, tekitab see ikkagi sügavaid kahtlusi,» ütles õiguskaitsekeskuse Memorial juht Oleg Orlov uudisteagentuurile Interfax.

«Huvitav oleks teada, kuidas neid ridu lakke maalida otsustanud isikud reageeriksid, kui Saksamaal taastataks näiteks üks või teine 1930. aastate teise poole arhitektuurimälestis tema algsel kujul - koos haakristi ja Hitleri nimega,» ütles Orlov, lisades, et ta ei näe Hitleril ja Stalinil erilist vahet.

«Kui aga jutt käib tõesti ajaloolise õigluse taastamisest, siis hakkab lausa õudne. See tähendaks varjamatut ja häbitut signaali Stalini täielikuks rehabiliteerimiseks,» leiab Memoriali juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles