KGB kahtlustas Ahtisaarit eestlaste aitamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari Foto: AFP / Scanpix

Nõukogude Liidu julgeolekuteenistus KGB kahtlustas Soome tuntud poliitikut ja hilisemat presidenti Martti Ahtisaarit Eesti põgenike aitamises Läände, näitab värske uurimus Soome kaitsepolitsei (supo) tegevusest külma sõja ajal.

Professor Kimmo Rentola töö kohaselt teatas KGB 30 aastat tagasi saladuskatte all supole, et toona ÜRO-s töötanud Ahtisaari osaleb USA juhitud tegevuses, mille eesmärk on aidata eestlastel Läände põgeneda, vahendas agentuur STT.

Supo ei uskunud seda väidet, sest juba Ahtisaari eesnimi oli teates valesti kirjutatud. Samuti polnud soomlastel infot Ahtisaari kontaktidest New Yorgis tegutsevate eestlaste organisatsioonidega. Seetõttu ei teinud supo teatega midagi.

Rentola intervjueeris ka Ahtisaarit. Ahtisaari arvas, et kahtlustuste põhjus võis olla tema külaskäikudes eestlaste kodudesse.

Samas kinnitas ta, et ei suhelnud eestlaste organisatsioonidega, kuigi külastas näiteks Eesti Maja poodi, kust hankis muuhulgas perele jõulutoitu. Tulevane president lisas, et eriti maitsesid talle eestlaste pirukad.

Ta oletas, et ilmselt jälgis KGB Eesti Maja ja tegi tema käikudest valed järeldused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles