Kümned soomlased huvituvad piraadijahist Somaalias

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome miinilaev Pohjanmaa
Soome miinilaev Pohjanmaa Foto: Wikimedia

Kümned soomlastest sõdurid tunnevad huvi osalemise vastu Somaalia rannikuvetes toimuvast piraadijahist Soome sõjalaeva pardal.


Merevägi on teinud ettevalmistusi osalemiseks võimalikuks kriisihaldamise operatsioonis, otsides vabatahtlikke ja korrastades miinilaevu, vahendas YLE.

Valitsus peaks varasügisel võtma vastu otsuse osalemisest Euroopa Liidu ühisoperatsioonis.

Kõige tõenäolisemat saadab Soome Aafrikasse miinilaeva Pohjanmaa, kuna selle remontimisel võetud arvesse võimalikke kõrgeid õhutemperatuure.

Kui Soome otsustabki saata Somaalia rannikuvetesse sõjalaeva, siis on tegemist esmakordse juhtumiga, mil soomlaste laev võitleb mereröövlitega.

Soome miinilaev oleks osa Euroopa Liidu ühisoperatsioonist, mille esmaseks eesmärgiks on kaitsta toidukaupade sissevedu Somaaliasse.

Laeva 120-liikmelise meeskond peaksid moodustama nii reserv- kui kaadrisõjaväelased. Mereväe esialgsete küsitluste järgi on huvi piraadijahi vastu ilmutanud kümneid mehi.

Meeskonna valimine ja otsene väljaõpe algab siis, kui riigi juhtkond otsustab saata Pohjanmaa mereröövleid taga ajama, rääkis miinilaeva komandör Jon Axel von Weissenberg.

Valitsuse juurde kuuluv välis- ja julgeolekupoliitika komisjon arutab laeva võimalikku saatmist septembris. Weissenbergi sõnul läheb mereväel väga kiireks, kui Pohjanmaad tahetakse teele saata juba järgmise aasta alguses.

«Muu hulgas tuleb uuendada laeva jahutussüsteeme ja koolitada meeskonda. Usun, et laev võib teele asuda jaanuaris, kui selline otsus langetatakse,» rääkis Weissenberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles