Steven Spielberg tegi samuti filmi juutide kättemaksust

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steven Spielberg
Steven Spielberg Foto: Reuters / Scanpix

Lisaks Tarantino selleaastasele hittlinateosele lahkab juutide kättemaksu teemat oma 2005. aastal välja tulnud filmis «München» ka teine Hollywoodi filmirežissöör Steven Spielberg.


See käsitleb Iisraeli luureteenistuse Mossadi salaoperatsiooni «Jumala raev», mille eesmärk oli kätte maksta Palestiina terrorirühmitusele Must September ja sellega seostatud isikutele, kes 1972. aastal tollasel Lääne-Saksamaal toimunud Müncheni olümpiamängudel mõrvasid 11 Iisraeli sportlast.



Linateos põhineb Kanada ajakirjaniku George Jonase 1984. aasta raamatul «Kättemaks», milles kirjeldatu allikaks on New Yorgis elav Yuval Aviv. Tema elu põhjal on loodud ka raamatu ja filmi peategelaseks olev noor operatsioonijuht Avner Kaufman.



Iisraeli ajalehe Haaretz ajakirjaniku Yossi Melmani sõnul ei töötanud Aviv aga tegelikult kunagi ei Mossadis ega üheski teises Iis­raeli luureorganisatsioonis.



Samuti ei läbinud ta Iisraeli kaitsevägedes baasväljaõpet ning kõige lähemal reaalsele spioonitööle oli ta 1970ndate alguses New Yorgis lennufirma El Al väravavalvurina töötades.


Teisisõnu olevat Spielbergi filmiks vormitud versioon juhtunust suuresti väljamõeldis.



«Spielberg on kunstnikuandega mees ning sellega kaasneb vastutus,» kirjutas Melman koos ameeriklase Steven Hartoviga 2006. aastal The Guardianis ilmunud arvamusloos filmi kohta.



«Lavastaja jaoks, kes tõi maailma sellise ajaloolise teose nagu «Schindleri nimekiri», meenutab tema käitumine praegusel juhul lapsajakirjanikku, kes eelistab meie faktidega segadusse ajamise asemel suurt lugu jutustada,» seisis loos. (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles