Afganistani vägede juht usub jätkuvalt edu võimalikkusse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«James Fullarton 1985–2009,» kuulutas kurb kiri 16. augustil Sangini orus Helmandi provintsis isevalmistatud lõhkekeha plahvatuses hukkunud Briti kapralit ära saatma tulnud sõprade särkidel.
«James Fullarton 1985–2009,» kuulutas kurb kiri 16. augustil Sangini orus Helmandi provintsis isevalmistatud lõhkekeha plahvatuses hukkunud Briti kapralit ära saatma tulnud sõprade särkidel. Foto: AFP / Scanpix

Taustapilt Afganistanist polnud eile, kui selles riigis NATO ja USA vägesid juhtiv kindral Stanley McChrystal oma esimese paari töökuu ülevaatega olukorrast avalikkuse ette tuli, just meeliülendav.


Afganistanis viimase kaheksa kuuga hukkunud liitlassõdurite arv oli juba ületanud mulluse 12 kuu näitaja. Kaebusi NATO ja tema liitlaste suuroperatsiooniga turvatud valimistel ette tulnud hääletuspettuste kohta oli kogunenud juba paari tuhande kanti ning kahtlused, kas läänelt demokraatlikult valitud presidendina võimul püsimiseks abikäe saanud Hamid Karzai ikka viitsib puhast mängu mängida, järjest süvenenud.



Lisaks oli ameeriklaste toetus president Barack Obama südameasjaks kuulutatud sõjale viimaste küsitluste järgi kukkunud 49 protsendile ja kurjakuulutavat sõna «Vietnam» sisaldavaid lehepealkirju kogunenud nii mõnigi.



Sõdurite arvult suuruselt teises panustajariigis Suur­britannias, kus päevaleht The


Times avaldas möödunud nädalal loo pealkirjaga «Neli Briti sõdurit hukkus 150 hääle nimel», troonis muusikaedetabelite tipus taas Vera Lynn – daam, kes saavutas oma põhikuulsuse Teise maailmasõja ajal koju oodatavatest sõduritest lauldes.



Kõige selle vaimus jätkus ka eilne päev. Juba hommikul tuli teade kahe USA sõduri hukkumisest pommiplahvatuses. Seejärel veel kahe briti langemisest samadel asjaoludel.



Kusagil nende kahe infokillu vahel ilmus rahvusvahelisse meediasse lugu 40-aastasest afgaani talunikust Lal Mohammadist, kes kaotas 20. augustil teel valimisurni juurde Talibani käe läbi karistuseks nina ja kõrvad. Juures hirmuäratavalt ilmekad pildid ohvrist.



15. juunist Afganistanis vägesid juhtiv McChrystal ei olnud eile oma ülevaatest teada andes just roosiline, kuid lubas siiski, et situatsioon pole lootusetu.



«Olukord Afganistanis on tõsine, kuid edu on saavutatav ning see nõuab strateegia elluviimise ülevaatamist, pühendumist ja kindlameelsust ning suuremat ühtsust selles pingutuses,» teatas McChrystal, tutvustades dokumenti, mille ta läkitas USA kaitseministrile Robert M. Gatesile ja NATO peasekretärile Anders Fogh Rasmussenile.



Kindral selgitas oma ülevaate valmimisest teavitanud avalduses, et tema strateegia eesmärk on vähendada Al-Qaeda ja teiste piiriüleste terrorivõrgustike võimekust ja võitlustahet, suurendada Afganistani enda vägede võitlusvõimet ning parandada selle riigi valitsemise taset ja arengut.



McChrystal ei taotlenud oma avalduses lisavägesid. Selline palve tuleb aga tõenäoliselt McChrystalilt selle kuu lõpus Obamale minevas ülevaates, märkis viitega anonüümsele Kabulis resideerivale välisdiplomaadile uudisteagentuur AFP.



Mainitud allika teatel tahab USA ka süvendatud partnerlust teiste riikidega. Inimkeeli öelduna tähendab see, et Washington ei taha maksta üksi oma rahakotist ja sõdurite elude hinnaga kinni kriisioperatsiooni, mille on tunnistanud tähtsaimaks kogu NATO ja ka mitu teist riiki.



Kolme kuni viie aasta perspektiivis näeb McChrystal ette, et võitluses mässulistega asuvad eesliinile järjest enam Afganistani enda sõdurid ning välisliitlased keskenduvad aina rohkem nende väljaõppele ja vähem otsesele lahingupidamisele.



Praegu teenib McChrystali väejuhatuse all 103 000 liitlasvägede sõdurit. Neist suurima osa moodustavad ameeriklased, keda on 63 000. Suuruselt järgmine, 9000-pealine väekontingent on Suurbritannial.



Eestist teenib praegu Afganistanis umbkaudu 300 meest. Mõlemad siit läkitatud kompaniid tegutsevad kogu selle kriisist laastatud riigi kõige ohtlikumas provintsis Helmandis. Tavapärase rotatsiooniga välja saadetud Estcoy-8 on Briti ning valimiste turvamiseks läkitatud lisaüksus Estcoy-E USA väejuhatuse all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles