Tšehhi luure: Venemaa üritab ära kasutada kohalikke poliitikuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi senat.
Tšehhi senat. Foto: AFP / Scanpix

Vene agendid üritavad oma riigi huve Tšehhis edendada kohalike poliitkute abil, vahendab Tšehhi vastuluure aastaraamatut Visegradi grupi

koduleht

.

2008. aastast ülevaate andva raporti teatel üritasid Vene agendid põhiliselt kontakte luua Tšehhi parlamendisaadikute, nende abide ja erakondade välissuhete osakondade töötajatega.

Luure kinnitusel on tegu vana tendentsiga, mille juured ulatuvad 1990ndasse, kui kommunistlik režiim toonases Tšehhoslovakkias kokku varises. Sama raporti hinnangul osutus möödunud aasta läbimurdeks Tšehhi paremäärmuslastele.

Ekstremistide tegevus hakkas ulatuma senisest kõrgematele tasemetele ning nende vaated hakkasid levima ka väljaspool nende tavapärast toetajaskonda.

Kuigi juba varem muutusid Tšehhi neonatsid aasta-aastalt järjest professionaalsemateks ja radikaalsemateks, tegid nad tõeliselt arvestatava tõusu läbi just mullu, tõdeb dokument.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles