Soome kaalub Afganistani lisavägede saatmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sõdur Afganistanis.
Soome sõdur Afganistanis. Foto: AP / Scanpix

Soome peab sel sügisel otsustama, kas tulla vastu USA palvele saata Afganistani lisavägesid, kirjutas nende juhtiv päevaleht Helsingin Sanomat viitega anonüümsetele poliitikaekspertidele.

Põhjanaabrite välisministeeriumi julgeolekupoliitika ja kriisireguleerimise osakonna juht Timo Kantola ütles, et tema teada pole Ühendriigid siiani Soomelt lisaüksusi palunud. Tema sõnul ei langetata ühtki otsust enne, kui on saabunud hinnang Afganistani julgeolekuolukorrale.

Kantola kinnitusel peaks aga raport vägede arvu suurendamise kohta peagi valmima. Soome kaitseministeeriumi teatel on märkimisväärne, et USA neilt lisavägesid palub. Lisaüksuste saatmine tuleb nende kinnitusel taas jutuks novembris.

Põhjanaabrite kaitseministeeriumi nõuniku Helena Partaneni sõnul ei saa nende riik praeguse seisuga lisasõdurite saatmist endale lubada, sest selleks pole rahalist katet. Ühe soomlase tööaasta Afganistanis läheb nende riigile maksma umbes 150 000 eurot ehk ligi 2,4 miljonit krooni.

Soome üksused

  • Teenivad Põhja-Afganistanis Balkhi provintsis.

  • Nende põhiüksus koosneb umbes sajast mehest, tänavu suvel saadeti valimisi turvama veel 90 lisasõdurit, kes peaksid kodumaale naasma oktoobris või novembris.

Allikad: YLE, PM


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles