Thbilisi näeb Abhaasia ähvarduse taga Moskva kätt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaev Mustal merel.
Vene sõjalaev Mustal merel. Foto: AFP / Scanpix

Thbilisi näeb Abhaasia ähvarduses hakata separatistliku enklaavi vetesse tulevaid Gruusia laevu uputama Venemaa-poolset provokatsiooni.


«Kõik need avaldused, mida Abhaasia ebaseaduslik režiim esitab, on dikteeritud Moskvast. Pärast Abhaasia okupeerimist maismaal tahab Venemaa kehtestada kontrolli ka Gruusia mereakvatooriumi üle,» ütles Gruusia parlamendi aseesimees Paata Davitaia kolmapäeval ajakirjanikele, vahendas uudisteagentuur BNS Interfaxi teadet.

«On täiesti selge, kes on piraat ja kes tahab teise riigi territoriaalvetes piraatlusega tegelda,» nentis Davitaia. «Gruusia peab koostöös rahvusvahelise üldsusega vastma nendele ähvardustele jäikade meetmetega omariikluse kaitseks.»

Gruusia separatistliku Abhaasia piirkonna Vene-meelne juht Sergei Bagapš liider ähvardas kolmapäeval hävitada enklaavi «territoriaalvetesse» sisenevad Gruusia laevad nende väidetava piraatliku tegevuse tõttu.

Gruusia keelas pärast aasta eest peetud sõda Venemaaga ära igasugused majandus- ja kaubandussuhted Abhaasia ja teise separatistliku piirkonna Lõuna-Osseetiaga.

Teisipäeval mõistis Gruusia kohus 24 aastaks vangi türklasest kapteni, kes üritas majandusblokaadi rikkudes Abhaasiasse kütust toimetada.

Gruusia politoloog Mamuka Arešidze tõdes, et Abhaasia ähvardus Gruusia laevu uputada võib viia merel relvastatud konflikti puhkemiseni Gruusia ja Venemaa vahel.

«On täiesti selge, et Abhaasia ujuvvahendid ei kujuta Gruusia piirivalvelaevadele mingisugust ohtu, kuid arvata võib, et väiksed Vene sõjalaevad võivad Abhaasia lipu all sõites provotseerida relvastatud kokkupõrke,» ütles Arešidze kolmapäeval ajakirjanikele.

Veel üks Gruusia politoloog Soso Tsintsadze leiab, et Bagapši ähvardus oli Moskvas algatatud. «Venemaa võib võtta kontrolli Gruusia merepiiri üle, sest ega see aeg enam kaugel ole, kui Musta mere laevastik on sunnitud Sevastopolist lahkuma, mistõttu astutakse juba praegu samme laevastiku ületoomiseks Abhaasiasse Otšamtšira sadamasse,» ütles politoloog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles