Vene kirik taunis Stalini nime jäädvustamist metroojaamas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stalini ülistav lause metroo laes Moskvas
Stalini ülistav lause metroo laes Moskvas Foto: AFP / Scanpix

Vene õigeusu kirik peab kohatuks Stalini nime jäädvustamist Moskva metroojaama laemaalingus.


«Tähendusrikastes kohtades, mis sümboliseerivad riigi ja ühiskonna lugupidamist ühe või teise tegelase vastu, ei sobi jäädvustada isikuid ega neid puudutavaid tsitaate, kes on süüdi suure hulga süütute inimeste hukus, kes hävitasid teisi süüdistusi esitamata ja kohut pidamata,» ütles Moskva patriarhaadi avalike suhete juht Vsevolod Tšaplin täna pressikonverentsil.

Eelmisel nädalal avas Moskvas renoveerimise järel taas uksed Kurskaja-Koltsevaja jaama maapealne ootesaal ning rahva jahmatuseks ilmnes, et restauraatorid olid triumfikaarel taastanud read Nõukogude Liidu hümni algvariandist: «Truuks rahvale Stalin meid kasvatas kõiki, tööks, kangelastegudeks innustas meid.»

Ühtlasi tuletas vaimulik meelde, et Moskvas nagu ka mujal Venemaal on veel püsti hulgaliselt kommunistliku sümboolikaga mälestisi. «Ent pentsik oleks muidugi hakata kõiki hooneid ümber ehitama ja arhitektuurilist dekoori muutma,» tunnistas Tšaplin.

Venemaa juudiorganisatsioonide kongressi juht Zinovi Kogan leidis aga, et Stalini nime ilmumine metroojaama laekaarele polnud «mitte apsakas, vaid kuritegu». Rabi leidis, et tsitaat hümnist tuleks eemaldada ja selle asemele kirjutada read Sergei Mihhalkovi teisest tuntud teosest - poeemist «Onu Stjopa».

«Rahvas loeks ja rõõmustaks,» arvas rabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles