Merkeli paremtsentristidel jääb valimiste eel enamusest puudu

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: Pm

Saksa kantsleri Angela Merkeli konservatiivide toetus on langenud kolme viimase kuu madalaimale tasemele ja 34 protsendiga ei ole neil loota parlamendienamust ka koos eelistatuima koalitsioonipartneriga, ilmneb viimastest arvamusküsitlustest.


Agentuuri Emnidi avaliku arvamuse küsitlus on esimene, mis võtab arvesse pühapäeval kolmel liidumaal toimunud valimiste tulemused. Merkeli partei sai neis kahel liidumaal lüüa.

Pärast konservatiivide mitu kuud kestnud tõusu näitavad neljapäeval avaldatud küsitlustulemused esimest korda, et Merkeli Kristlik-Demokraatlikul Liidul (CDU) ja tema sõsarparteil Kristlik-Sotsiaalsel Liidul (CSU) ei oleks liberaalsete Vabade Demokraatidega (FDP) koalitsiooni moodustades parlamendis enamust.

Praegu sotsiaaldemokraatidega ebamugavas laiapõhjalises koalitsioonis olev Merkel näeks pärast 27. septembri valimisi parima meelega partnerina FDP-d, et viia läbi maksude alandamise hääletus ja matta maha tuumaenergiast loobumise mõte.

Ka 2005. aastal lootis Merkel FDP-ga koalitsiooni moodustada, kuid tema toetus kahanes mõne valimiseelse nädalaga nii palju, et see osutus võimatuks ja ta oli sunnitud sotsiaaldemokraatidega ühte heitma.

Arvamusküsitlustes konservatiividele osaks saanud 34-protsendine toetus on halvim tulemus juuni algusest saadik, FDP toetus on püsivalt 14 protsenti. SPD toetus on aga kerkinud kahe protsendipunkti võrra 26 protsendini ning rohelistel ja vasakäärmuslikul Linkel on kummalgi 11 protsenti.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles