Tonga palus välisriikidelt abi rahutuste mahasurumiseks

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tonga pealinna Nuku'alofa tänavatel vallandus neljapäeval kaos, kui riigi parlament keeldus koheselt arutamast demokraatlike reformide läbiviimist kuningriigis.
Tonga pealinna Nuku'alofa tänavatel vallandus neljapäeval kaos, kui riigi parlament keeldus koheselt arutamast demokraatlike reformide läbiviimist kuningriigis. Foto: AFP / Scanpix

Vaikse ookeani lõunaosas asuv Tonga kuningriik palus Austraalialt ja Uus-Meremaalt abivägesid, et taastada kord pealinnas Nuku'alofas, kus viimaste päevade rahutustes on hukkunud juba kaheksa inimest.

Vägivaldseks muutunud rahvarohked meeleavaldused puhkesid saareriigi pealinnas pärast seda, kui Tonga parlament otsustas lõpetada oma selleaastase istungitesessiooni, lükates edasi hääletust kuningriigi senist valitsemiskorda põhjalikult muutvate demokraatlike reformide üle, vahendab Reuters.

Neljapäeval rüüstasid ja süütasid protesteerijad suurema osa hoonetest pealinna äripiirkonnas, muu hulgas rünnati ka peaministri kontorit, rahandusministeeriumi hoonet, osaliselt kuningas George Tupou V-le kuuluva energiakompanii Shoreline peakorterit ja linna ainsat panka, samuti hiinlastele kuuluvaid kauplusi ja ärisid.

Demokraatlike ümberkorralduste eest võitleva liikumise üks juhte Akilisi Pohiva teatas, et võimud tegid poliitiliste reformidega viivitades vea ning nõudis valitsuselt kohest tegutsemist.

Seejärel oli valitsus sunnitud meeleavaldajate nõudmistele osaliselt vastu tulema ning nõustuma uute parlamendivalimiste korraldamisega riigis 2008. aastal.

Tonga praeguse poolfeodaalse riigikorra järgi on parlamendis enamus aadlikel ja ametisse määratud esindajatel, samas kui valimistel otsustatakse vähem kui poolte saadikukohtade saatus.

Võimude lubatud uute valimiste järel peaks aga suurem osa seadusandlikust kojast hakkama koosnema vabalt valitud saadikutest.

Päästetöötajad leidsid täna saareriigi pealinnast veel kahe inimese surnukehad, keda arvatakse olevat kuulunud ühte kauplust rünnanud rahvahulga sekka. Varem leidsid tuletõrjujad ühest pealinnas asuvast hoonest kuus põlenud laipa.

Peaministri Fred Sevele pressiesindaja sõnul valitses täna Nuku'alofa tänavatel siiski rahu, kesklinna piirasid ümber saareriigi sõjaväe- ja politseijõud, et takistada uusi rünnakuid valitsusasutuste, kütusehoidlate, kaupluste ja haigla vastu.

Tonga valitsus esitas täna piirkonna suurvõimudele Austraaliale ja Uus-Meremaale ka palve saata saareriigi julgeolekujõududele appi 150 politseinikku ja sõdurit, kes aitaksid tagada korda pealinnas ja lennujaamas.

Nii Uus-Meremaa kui ka Austraalia mõistsid Tongas puhkenud vägivalla hukka, otsust abivägede saatmise kohta pole kumbki riik siiski veel teinud.

Uus-Meremaast umbes 2000 kilomeetri kaugusel põhja pool, ligikaudu 180 pisikesel vulkaanilisel või korallsaarel laiuvas Tonga kuningriigis puhkesid rahutused ka 2005. aasta kevadel, kui umbes 10 000 inimest tulid tänavatele nõudma demokraatiat ja riigi peamiste varade üleandmist rahva omandisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles