Venezuela tunnustas Gruusia separatistide iseseisvust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev (paremal) ja Hugo Chavez.
Dmitri Medvedev (paremal) ja Hugo Chavez. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venezuela president Hugo Chavez teatas täna, et Caracas tunnustab viivitamatult Gruusia separatistlikke piirkondi Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat iseseisvate riikidena.


«Venezuela ühineb alates tänasest Lõuna-Osseetia ja Abhaasia tunnustamisega iseseisvate riikidena,» ütles Chavez AFP teatel kohtumisel Vene presidendi Dmitri Medvedeviga tolle Moskva-lähedases residentsis. «Alustame nende riikidega varsti diplomaatiliste suhete sisseviimist.»

Venezuelast sai nüüd Venemaa ja Nicaragua järel kolmas Gruusia separatiste tunnustanud riik ning tegemist on triumfiga Moskva jaoks, millel on seni olnud raskusi liitlaste leidmisel oma seisukohale, et Abhaasia ja Lõuna-Osseetia on iseseisvad.

Medvedev kiitis kolleegi tunnustamisotsuse eest. «Aitäh, Hugo. Venemaa on alati toetanud iga maa suveräänset õigust tunnustada või mitte tunnustada teise riigi iseseisvust,» ütles ta enne suletud uste taga peetavate läbirääkimiste algust. «Mõistagi ei suhtu me nende kahe riigi saatusesse ükskõikselt. Oleme väga tänulikud.»

Gruusia: pole tähtsust

Gruusia teatas, et marginaalse Chaveze otsus separatiste tunnustada on tähtsusetu.

«See, kui marginaalsed ja põlatud poliitikud nagu Chavez ja (Nicaragua president Daniel) Ortega selliseid otsuseid vastu võtavad, näitab, et tegemist on poliitilise anomaaliaga,» ütles asepeaminister Temur Jakobašvili AFP-le. «Arvan, et sel pole mingit olulist poliitilist tagajärge.»

Abhaasia liider Sergei Bagapš aga kiitis Chaveze otsust ning väljendas lootust, et tema pseudoriigi ja Caracase vahel arenevad välja «kõige lähedasemad poliitilised ja majanduslikud suhted». Bagapši sõnul viibib Ladina-Ameerikas praegu Abhaasia delegatsioon ning sellel on kavas ka Venezuelat külastada, teatas Interfax.

Tulihingeline USA-vastane Chavez sõlmib Moskva-visiidi ajal Venemaaga ilmselt energialeppe ja arutab võimalikku Venemaa laenu Venezuelale.

Teadete kohaselt võib Chavez alla kirjutada ka mitmele relvahankelepingule. Vene meedia teatel soovib Venezuela umbes 500 miljoni dollari eest osta kuni 100 T-72 ja T-90 tanki. Lisaks on Caracas huvitatud kolme Kilo-tüüpi allveelaeva, soomukite, helikopterite ja rakettide ostmisest, vahendas BBC News.

Chavez saabus Moskvasse eile ning andis sealses Rahvaste Sõpruse Ülikoolis loengu. Riigipea esinemine kestis talle iseloomulikult kaks ja pool tundi, sisaldas sõnavalingut Ühendriikide aadressil ning ühislaulmist. Chavez musitseeris marakatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles