USA on mures Venezuela relvaostude pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tankid T-72
Vene tankid T-72 Foto: ITAR-TASS/ScanPix

USA väljendas eile muret seoses Venezuela kavandatava relvaostuga Venemaalt, vahendab Briti ringhäälingukorporatsioon BBC.


USA välisministeeriumi pressiesindaja Ian Kelly sõnul kujutab Venezuela poliitika endast tõsist ohtu regiooni stabiilsusele.

Lisaks sellele kutsus Ühendriikide diplomaat Caracast suuremale läbipaistvusele relvastuste ostmisel.

«Me hoiatame Venezuelat - kõik tehingud peavad olema täiesti läbipaistvad ning nende tehingute eesmärgid peavad samuti olema täiesti selged,» kinnitas Kelly.

Venezuela riigipea Hugo Chavez teatas pühapäeval oma iganädalases telepöördumises, et Venemaa annab Venezuelale 2,2 miljardit dollarit laenu relvade ostmiseks.

Chavezi sõnul ostab Venezuela Venemaalt 92 tanki T-72S, reaktiivrakettide süsteeme Smertš, mille tegevusraadius on 90 km, õhutõrjerakette S-300 ja Antei-2500, samuti muid õhutõrjevahendeid, kaasa arvatud radarid ja kuni 400 km tegevusraadiusega raketid.

Presidendi sõnul on soetatavate relvade eesmärgiks kaitsta riigi naftat ja gaasi mis tahes muu riigi rünnakute eest.

Samas märgib BBC, et Chavezi avaldus relvatehingust Moskvaga tuli ajal, mil on pingestanud Venezuela ja Colombia vahelised suhted. Caracast pahandas Bogota otsus paigutada riiki seitse USA sõjaväebaasi, et võidelda narkokaubanduse ja mässulistega. Ent Venezuela hinnangul ohustavad baasid tema julgeolekut.

Alates 2005. aastast on Venezuela ostnud Venemaalt relvastust ligi nelja miljardi dollari eest, kaasa arvatud 24 Suhhoi hävitajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles