FSB lubas piiri rikkuvaid Gruusia laevu mitte uputada

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaevad Mustal merel
Vene sõjalaevad Mustal merel Foto: SCANPIX

Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) piiriameti laevad, mis valvavad Abhaasia merepiiri, ei hakka uputama Gruusia laevu, kui need peaksid sattuma Abhaasia vetesse.


Piiriteenistuse asejuhi Viktor Trufanov rääkis ajakirjanikele, et piiririkkujad peetakse kinni, vahendas

Interfax

.

Trufanov kinnitas, et ülesanne tagada Abhaasia julgeolekut saab täidetud. Piiriteenistus kedagi hävitama ei hakka.

Septembri alguses oli Abhaasia president Sergei Bagapš andnud riigi mereväele korralduse hävitada merepiiri ületavad Gruusia laevad. Riigipea kinnitusel saavad nad oma jõududega hakkama ega palu abi Venemaa mereväelt.

Kuidas käituvad Abhaasia ja Vene laevad juhul, kui märkavad piiririkkujast Gruusia laeva ühel ja samal ajal. Kas laev peetakse kinni või hävitatakse, pole päris selge.

Gruusia ja Abhaasia vahel lahvatas merekonflikt, kui Gruusia pidas sel suvel kinni mitu Abhaasiasse suundunud kaubalaeva. Nende hulgas oli ka näiteks diislikütusega Türgi tanker.

Vastavalt Gruusia seadustele on Abhaasia sadamad ja rannikuveed rahvusvahelise laevasõidu jaoks suletud tsoon.

Suhhumi väitis, et kaubalaevade kinnipidamisel käitusid grusiinid ebaseaduslikult ja ähvardas võtta kasutusele vastuabinõud. Ka on Gruusia ja Abhaasia süüdistanud teineteist «piraatluses».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles